Morgen verstuurt overheid een NL Alert-controlebericht: zo check je of jouw iPhone goed is ingesteld

Michel van 't Klaphek
1 december 2019, 10:59
2 min leestijd
Morgen verstuurt overheid een NL Alert-controlebericht: zo check je of jouw iPhone goed is ingesteld

Morgen (2 december) verstuurt de Nederlandse overheid weer een NL Alert-controlebericht. Wanneer je deze ontvangt weet je zeker dat jouw iPhone goed is ingesteld, mocht er echt nood aan de man zijn.

NL Alert-controlebericht van 2 december 2019

Twee keer per jaar verstuurt de Nederlandse overheid een bericht om NL Alert te testen. Dit is een noodsysteem dat wordt ingezet tijdens gevaarlijke situaties in jouw omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gaslek, grootschalige brand of een vorm van terrorisme. Op 2 december om 12:00 uur stipt is het weer zo ver.

Op dat moment verstuurt de overheid een testbericht. Je merkt vanzelf wanneer je deze binnenkrijgt, want het bericht laat een hard en moeilijk te negeren geluid horen. Op het scherm staat dan een melding dat je toestel juist is ingesteld. Wanneer er daadwerkelijk een ramp plaatsvindt wordt je via telefoon op de hoogte gehouden.

De meeste iPhone-eigenaren krijgen waarschijnlijk al jarenlang zonder problemen alle NL Alert-controleberichten binnen. iOS regelt dit namelijk automatisch. Toch kan het geen kwaad om eventjes te controleren of alle instellingen nog goed staan. Check hiervoor ons artikel over het instellen van NL Alert op je iPhone.

Waar is NL Alert goed voor?

NL Alert is een communicatieplatform van de overheid. Het wordt alleen ingezet tijdens gevaarlijke situaties bij jou aan de buurt. Indien er bijvoorbeeld een grote fabriek in de brand staat, krijg je hiervan een melding. In dit berichtje staat beknopt wat er aan de hand is en wat je moet doen om veilig te blijven, zoals het sluiten van deuren en ramen.

Het vorige NL Alert-controlebericht, dat op 3 juni werd verzonden, is door ruim 11,7 miljoen mensen ontvangen. Ook was het bericht toen voor de eerste keer te zien op digitale reclamezuilen. Morgen wordt het controlebericht ook op de digitale vertrekborden van de bus, tram en metro getoond.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's