Het Nederlandse kabinet gaat maatregelen nemen om de dominante posities die Apple, Google en Facebook hebben te verminderen. De drie bedrijven zouden zo groot zijn dat ze teveel macht hebben.
Lees verder na de advertentie.
Kabinet wil maatregelen macht Apple
Dat schrijft RTL Nieuws op basis van een verklaring van Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Het kabinet zou drie maatregelen hebben bedacht, om ervoor te zorgen dat de macht van de drie bedrijven wordt ingeperkt. Volgens Keijzer maken nieuwe bedrijven namelijk geen schijn van kans om op eerlijke wijze te concurreren met deze grootmachten.
Allereerst pleit Keijzer voor een scherper toezicht op de digitale platformen van Apple, Facebook en Google. Door deze strengere controles kan er beter gekeken worden naar de positie van de bedrijven, en valt eerder op of ze regels overschrijden. Zodra een toezichthouder ziet dat een regel wordt geschonden, komt de tweede maatregel om de hoek kijken.
Keijzer wil dat een toezichthouder de bevoegdheid krijgt om in te grijpen. Niet alleen als er regels worden overtreden, maar ook als er een positie ontstaat waardoor consumenten er niet meer omheen, en concurrerende bedrijven er niet meer tegenop kunnen.
Als laatste maatregel zouden er nieuwe regels moeten komen die ervoor zorgen dat digitale platformen als Apple niet zomaar kleine startups en andere bedrijven kunnen opkopen, zodra ze een toekomstige concurrent lijken te worden. Door een potentiële concurrent over te nemen, wordt de positie van een bedrijf als Apple immers alleen maar sterker.
De App Store als voorbeeld
Keijzer noemt als specifiek voorbeeld van mogelijk machtsmisbruik de App Store van Apple en Play Store van Google. Iedere app-ontwikkelaar is afhankelijk van Apple of Google, wat ze vanaf het begin al een slechte concurrentiepositie geeft. Wanneer de maatregelen worden doorgevoerd en wat dit concreet betekent voor Apple, zal later pas blijken. Ook de ACM onderzoekt machtsmisbruik in de App Store.
Lees ook: Opinie: Apple verwijdert terecht Schermtijd-concurrenten, maar de timing is onhandig