De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

AirTag in koffer is nu verboden – en hierom is het onzin *update*

Ward Edema
13 oktober 2022, 14:14
3 min leestijd
AirTag in koffer is nu verboden – en hierom is het onzin *update*

Een AirTag in je koffer om je bagage te kunnen volgen? Luchtvaartmaatschappij Lufthansa verbiedt het nu, maar hun reden is totale onzin. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Update 13-10-2022: inmiddels heeft Lufthansa op Twitter een reactie geplaatst. Hierin is te lezen dat trackers zoals de AirTag geen veiligheidsrisico zijn. Je mag dus gewoon weer een AirTag in je koffer plaatsen.

Verloren koffer terugvinden met een AirTag

Afgelopen zomer was redelijk rampzalig voor Schiphol Airport. Naast een tekort aan securitypersoneel, waardoor mensen urenlang tot buiten in de rij stonden, waren er ook veel problemen met de bagage van de ongelukkige reizigers. Verweesde koffers stapelden zich op, en vulden zelfs de vertrek- en aankomsthallen.

Apple AirTag kfofer

Door alle chaos met de koffers op Schiphol, en vele andere luchthavens in Europa, wilden reizigers hun koffers in de gaten kunnen houden om ze terug te vinden als er iets mis zou gaan. De AirTag bood een uitkomst: stop een AirTag in je koffer, en je vindt hem zo terug op de kaart. Bovendien kan hij een geluidje maken, en je iPhone wijst je er zelfs naartoe als je in de buurt bent.

AirTag in koffer: verboden bij Lufthansa

Helaas lijkt deze oplossing nu verboden te worden. Lufthansa neemt het voortouw, en verbiedt schijnbaar als eerste luchtvaartmaatschappij om een AirTag in je ruimbagage te stoppen. De reden? Ze voldoen volgens Lufthansa niet aan de richtlijnen van de International Civil Aviation Organization (ICAO).

Hier heeft nieuwssite AppleInsider onderzoek naar gedaan, en wat blijkt? Hier klopt niets van. De richtlijnen van de ICAO gelden voor apparaten met li-ion accu’s, maar de AirTag gebruikt een simpel knoopcelbatterijtje. Die valt daar dus niet onder. Een soortgelijk batterijtje zit overigens ook in veel horloges – en die mogen ook gewoon in de koffer. Daarnaast is het draadloze signaal van een AirTag te zwak om instrumenten in het vliegtuig te kunnen dwarsbomen (en dit geldt trouwens ook voor je iPhone).

Eigenlijk een andere reden

Volgens AppleInsider gaven meerdere experts op het gebied van luchtvaart aan dat Lufthansa’s AirTag-verbod geen geldige basis heeft. Eén expert kwam met een andere reden voor het besluit van Lufthansa: het verbieden van AirTags zou met name zijn gedaan om het bedrijf zelf te beschermen. Fouten die met koffers worden gemaakt komen zo niet naar buiten, bijvoorbeeld via social media, en dat scheelt Lufthansa veel negatieve PR.

Er is overigens nog wat verwarring. Waar Lufthansa via het ene kanaal aangeeft AirTags te verbieden, geeft het bedrijf in een interview met Airways Magazine aan dat dit niet het geval is. Hoe dan ook heeft Lufthansa het recht om een AirTag in je koffer te verbieden. Het verbergen achter regels die helemaal niet voor de kleine tracker gelden is echter niet de beste manier om het te doen. Bovendien is de kans klein dat Lufthansa dit beleid werkelijk kan handhaven. Dat is overigens geen uitdaging, maar gewoon een constatering. Toch zetten we hieronder even de beste deals voor AirTags op dit moment.

Apple AirTag prijzen vergelijken

Nieuw

€ 34,95

Bekijk beste prijs
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirTag
Apple AirTag

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu