2016 MacBook vs 2015 MacBook: dit zijn de verschillen

Lars Paijmans
20 april 2016, 12:25
2 min leestijd
2016 MacBook vs 2015 MacBook: dit zijn de verschillen

Gisteren gaf Apple de 12 inch-MacBook een flinke opknapbeurt, maar hoe doet deze 2016 MacBook het tegenover het model van vorig jaar? Bekijk de verschillen in deze 2016 MacBook vs 2015 MacBook-vergelijking.

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de verschillen

Accuduur

De accuduur moet er in het 2016-model minstens met een uur op vooruit gaan, wat betekent dat je je in plaats van negen, nu tien uur lang onafgebroken kunt internetten. De accu van de 2016 MacBook is met een 41,4 kilowattuur dan ook iets groter dan de 39,7 wattuur-accu van de 2015 MacBook. De nieuwe Skylake-processor is daarnaast een stuk efficiënter, waardoor je ondanks betere prestaties niet in hoeft te leveren op het gebied van accuduur. In de praktijk betekent dit dat je 10 uur lang kunt internetten, 11 uur films kunt kijken en een standby-tijd hebt van 30 dagen.

Processor

Naast de accu gaat de 2016 MacBook er vooral qua processor op vooruit. In plaats van de Intel Core M-vprocessor zijn de MacBooks nu uitgerust met de Intel Core Skylake-processors. Deze zorgen voor betere prestaties, zonder dat ze hier extra energie voor nodig hebben. Uit een benchmarktest van The Verge blijkt dat deze nieuwe processors in de regel 15 tot 20 procent sneller zijn.

macbook

SSD

Een andere benchmarktest bekijkt specifiek de schrijfsnelheid van het flashgeheugen van de 2016 MacBook. Hieruit blijkt dat de nieuwe MacBook op dit gebied 80 tot 90 procent sneller is dan het model uit 2015. Daarnaast kan de nieuwe MacBook gegevens ook sneller uitlezen, aldus een BlackMagic-snelheidstest.

GPU

Apple heeft de gpu in de 2016 MacBook aangepakt. De Intel HD 5300-gpu uit het 2015-model is officieel verleden tijd, en mag plaatsmaken voor de Intel HD 515-gpu. Dit moet volgens Apple voor 25 procent betere prestaties zorgen, zonder dat dit invloed heeft op de accuduur. Apple lijkt voorzichtig te zijn met deze bewering, omdat Intel zegt dat de HD 515 maximaal 41 procent sneller is dan de HD 5300. De verbeterde gpu moet ervoor zorgen dat je wat zwaardere taken op de 2016 MacBook uit kunt voeren ten opzichte van zijn voorganger, maar verwacht niet dat je er zware games op kunt spelen, of uitgebreid video’s kunt gaan bewerken.

macbook 2

Conclusie

Het zal je niet verbazen dat het 2016-model beter is dan die van het jaar ervoor, maar naast bovenstaande verbeteringen zijn er ook nog veel dingen hetzelfde gebleven. Zo blijft de MacBook slechts een enkele usb-c-poort hebben, waardoor de aansluitmogelijkheden beperkt zijn. Ook is de FaceTime-camera anno 2016 nogal verouderd.

Naast al deze specificaties is de 2016 MacBook de eerste MacBook van Apple die je in het roségoud kunt bestellen. Deze kleur is momenteel exclusief voor de nieuwe 12 inch-MacBook, al zou het goed kunnen dat Apple tijdens WWDC 2016 een gloednieuwe MacBook Pro aankondigt die je ook in het stijlvolle kleurtje komt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: The Verge
Categorieën: Achtergrond, Apple
Device: MacBook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen