Supermarkt aan huis: de beste apps om boodschappen te laten bezorgen
Michel van 't Klaphek

Je hoeft allang niet meer naar de supermarkt toe voor je boodschappen. Tegenwoordig komt de winkel gewoon naar jou. iPhoned heeft de supermarkten met een bezorgservice onderling vergeleken, en vertelt welke de beste is.

Picnic en andere supermarktbezorgdiensten: een vergelijking

Picnic ontketende na zijn oprichting in 2015 een revolutie. Binnen de kortste keren zette vrijwel iedere bekende supermarkt een eigen bezorgdienst op poten. Dit is niet alleen een uitkomst voor drukbezette baasjes, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die slecht ter been zijn.

De vraag is echter: hoe staat het er nu, een paar jaar later, voor met supermarktbezorgdiensten? In deze vergelijking zetten we bekende supermarkten met een bezorgdienst op een rij. We kijken onder meer naar het productaanbod, de prijzen, eventuele bezorgkosten en hoe snel je je boodschappen in huis hebt.

Albert Heijn: alleen voor gezinnen

Albert Heijn beschikt al jaren over een bezorgservice die boodschappen tot in de keuken bezorgd. Je hebt keuze uit het gehele AH-assortiment en bestellen kan gewoon vanuit de mooi vormgegeven app, of via de site.

Een groot nadeel van de bezorgservice is het (forse) minimum bestelbedrag van 70 euro. Het is de vraag of een alleenstaande aan dit bedrag komt, waardoor Appie zich met name op gezinnen lijkt te richten.

Picnic-supermarkt-aan-huis-appie

Je betaalt tussen de 3,95 en 12,95 euro aan bezorgkosten, afhankelijk van het tijdstip. Bezorging vindt zes dagen per week plaats tussen 8:00 en 22:00 uur. Er wordt gewerkt met tijdvakken van twee uur. Je bent dus niet de hele dag aan huis gekluisterd.

Lees ook: Programmeer je eigen AR-robot met AH Tech en je iPhone

Je kunt er ook voor kiezen om je boodschappen online te bestellen, en deze op te halen bij een afhaalpunt. Je hoeft zo niet de supermarkt door te slenteren, maar bespaart wel op de bezorgkosten. Afhalen kost namelijk maximaal 3,50 euro.

Daarnaast is Albert Heijn sinds kort een proef gestart om ook zonder minimumbedrag boodschappen thuis te bezorgen. Deze dienst heet toepasselijk Rappie en rijdt momenteel enkel rond in (delen van) Rotterdam. De bezorgkosten variëren van 5 tot 9 euro en er wordt in tijdvakken van 30 minuten bezorgd, zodat je niet de hele dag thuis hoeft te blijven.

Appie van Albert Heijn

Albert Heijn

5 (10 reviews)
Gratis via App Store

Picnic: gratis bezorging

Picnic is een online supermarkt en heeft geen fysieke vestigingen. Het bedrijf draait om online, en dat merk je. De app voelt daarom ook het meest intuïtief aan, alhoewel over smaak natuurlijk te twisten valt.

Deze fijne gebruikerservaring zit ‘m in de details, zoals de vraag naar je huishoudsamenstelling bij het aanmaken van een account. Hierdoor kunnen gezinsleden afzonderlijk inloggen en producten in hetzelfde mandje stoppen. Bovendien kun je bij Picnic ‘gewoon’ met iDeal afrekenen, en hoef je niet bij ontvangst je pinkaart te trekken. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen.

Picnic-supermarkt-aan-huis

Een nadeel van Picnic is echter het beperkte assortiment. Daar waar je bij de overige aanbieders uit deze lijst alle producten uit het aanbod kunt kiezen, werkt de online supermarkt met zogenoemde ‘snellopers’. Producten die dus niet goed verkopen worden zo snel mogelijk uit het assortiment geschrapt.

Daar waar Albert Heijn bijvoorbeeld tien verschillende witte wijnen heeft, biedt Picnic slechts twee soorten aan. Op deze manier houdt men de kosten laag, en daarom zijn de prijzen ook niet duurder dan die van Albert Heijn of Jumbo. Elke nacht vergelijkt de online retailer haar prijzen en past deze zo nodig aan.

Picnic bezorgt (in sommige steden) zeven dagen per week gratis aan huis, maar je moet wel voor minstens 25 euro bestellen. Je kiest tijdens het bestellen zelf een tijdvak van een uur en hoort ’s ochtends via een notificatie op tien minuten nauwkeurig hoe laat de bezorger voor de deur staat. Je krijgt wederom een bericht wanneer je open moet doen.

Picnic Supermarkt

Picnic BV

10 (109 reviews)
Gratis via App Store

Plus: boodschappen binnen twee uur in huis

Ook Plus heeft een bezorgservice. Het minimum bestelbedrag is 25 euro, bezorgen kost minstens 6 euro en is afhankelijk van het bezorgmoment. Ook kun je er – net als bij Albert Heijn – voor kiezen om je boodschappen op te halen bij een afhaalpunt. Hiervoor betaal je een vast bedrag van 2,50 euro en er geldt geen minimum.

Picnic-supermarkt-aan-huisuitgelicht-plus

De Plus-app voelt verrassend overzichtelijk en makkelijk aan. De vormgeving stuurt je automatisch naar de aanbiedingen, maar ook wanneer je op zoek bent naar een specifiek product hoef je eigenlijk nooit vaker dan drie keer te tikken.

Ook over de bezorgopties zijn we te spreken. Er wordt gewerkt met tijdvakken van twee uur en er wordt zeven (!) dagen per week tussen 8:00 en 22:00 uur bezorgd. Verder biedt Plus Expres aan, waarbij boodschappen binnen twee uur worden thuisbezorgd. Deze razendsnelle service kost 2,50 euro toeslag bovenop de standaard bezorgprijs. Ook moet je voor 16:00 uur bestellen, anders ontvang je de boodschappen de volgende ochtend. Plus Expres is daarmee niet goedkoop, maar wel razendsnel.

PLUS supermarkt

PLUS

4 (9 reviews)
Gratis via App Store

Jumbo: ruime tijdvakken

Ook bij Jumbo kun je kiezen tussen écht thuisbezorgen, of boodschappen ophalen bij een afhaalpunt. Wederom heb je keuze uit het volledige assortiment en wordt zes dagen per week bezorgd. De app oogt iets minder overzichtelijk dan die van Picnic en Albert Heijn, maar went snel. Wanneer je op zoek gaat naar een specifiek product, is het soms wel een beetje behelpen.

Picnic-supermarkt-aan-huis-jumbo

Thuisbezorgen kost 6 euro en wanneer je totaalbedrag meer dan 70 euro is, krijg je een euro korting. In tegenstelling tot Albert Heijn werkt Jumbo met twee tijdvakken: je boodschappen worden tussen 10:00 en 13:00 uur geleverd, of tussen 18:00 en 21:00 uur. Je moet dus alsnog een paar uur vrijhouden, anders mis je misschien de bezorger. Je spullen ophalen bij een afhaalpunt kost maximaal 2,95 euro.

Net als bij Albert Heijn en Plus kun je ook bij Jumbo statiegeldflessen en bierkratten direct weer meegeven aan de bezorger. Het bedrag wordt dan verrekend met de totale kosten van de bestelling. Je kunt bij aflevering pinnen.

Jumbo

Jumbo Supermarkten

5 (13 reviews)
Gratis via App Store

Conclusie: het draait allemaal om locatie

Dus, voor welke supermarkt aan huis moet je nou kiezen? Dat antwoord hangt vooral af van je woonplaats. Ten eerste bieden enkel Albert Heijn en Jumbo een landelijk dekkend netwerk qua bezorgservice en afhaalpunten. Picnic breidt in razend tempo uit, maar is nog lang niet in elke stad vertegenwoordigd. Plus zal bij veel mensen wel bekend zijn, maar er zijn nog steeds gaten op de dekkingskaart te zien.

Zit je in de luxe positie dat je uit alle supermarkten aan huis kunt kiezen? Dan is Picnic hoogstwaarschijnlijk de goedkoopste en beste optie. Je betaalt immers geen bezorgkosten en de prijzen zijn gelijk, of lager dan die van Albert Heijn en Jumbo. Wel moet je het geluk hebben dat je hoog op de wachtlijst staat.

Verder bieden de drie ‘traditionele’ supermarkten ongeveer hetzelfde aan: je kunt kiezen tussen bezorgen en afhalen. Ook de bezorgkosten zijn ongeveer gelijk aan elkaar, alhoewel het minimum bestelbedrag van Albert Heijn fors is. Voor welke supermarkt-aan-huis je moet gaan, hangt daarom vooral af van je persoonlijke voorkeur. Voorlopig zit er weinig verschil tussen de traditionele aanbieders. Picnic biedt echter een vernieuwend concept, voelt fris en snel aan en is goedkoop, maar heeft een beperkt assortiment.

Download de iPhoned-app, of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste apps!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.