Apple Pencil Pro review: leuke functies die je niet per se nodig hebt

Piet-Jan Lentjes
5 juni 2024, 13:00
6 min leestijd
Apple Pencil Pro review: leuke functies die je niet per se nodig hebt

Reviewscore

8

Apple heeft een nieuwe pencil uitgebracht met een aantal nieuwe functies. Wat je daar precies aan hebt lees je in deze Apple Pencil Pro review!

Pluspunten

 • Ligt prettig in de hand
 • Zelfde prijs als vorige versie
 • Haptische feedback is fijn

Minpunten

 • Niet alle apps ondersteunen de nieuwe functies
 • Werkt alleen met de nieuwste iPads
 • Weinig échte vernieuwingen

Lees verder na de advertentie.

Apple Pencil Pro review: leuke functies die je niet per se nodig hebt

Tijdens het event van 7 mei heeft Apple de iPad Pro 2024 en de iPad Air 2024 uitgebracht. Maar dat was niet alles, want het bedrijf liet ook een nieuwe Apple Pencil zien. In deze review van de Apple Pencil Pro vertellen je wat er nieuw is en of je nu meteen moet upgraden.

Apple Pencil Pro

Apple Pencil Pro in het kort

 • Lijkt als twee druppels water op de Apple Pencil 2;
 • Matte pen met een vlakke rand;
 • Magnetisch op te laden en te verbinden;
 • Knijp-functie met haptic feedback;
 • Ondersteuning voor ‘Zoek mijn’;
 • Barrel roll-functie;
 • Prijs 149 euro.

Het allerbelangrijkste dat je moet weten over de Apple Pencil Pro is dat hij alleen werkt met de nieuwe iPad Pro 2024 (11 inch en 13 inch) en de iPad Air 2024 (11 inch en 13 inch). De Apple Pencil Pro kun je dus niet gebruiken met de voorgaande generaties van de iPad.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat de Apple Pencil 2 níét werkt met de nieuwe iPads. Alleen de Apple Pencil (usb-c) werkt op de nieuwe en de meeste, recente iPads. Wil je precies weten welke Apple Pencil op welke iPad werkt? Lees dan het onderstaand artikel even door.

Lees meer: Apple Pencil – alles wat je moet weten.

Apple iPad Pro 2024 deals

Apple iPad Pro 2024

11 inch

256 GB

Zonder mobiel internet

€ 1.149,00

1 dag

Bekijk bij Belsimpel
Belsimpel
Vergelijk alle Apple iPad Pro 2024 prijzen

Wanneer je de Apple Pencil Pro naast de Apple Pencil 2 legt, zie je vrijwel geen verschil. Sterker nog, beide pencils lijken als twee druppels water op elkaar. De enige afwijking is dat er bij de nieuwe versie ‘Pencil Pro’ aan de zijkant staat. De vorm, kleur en verwisselbare punt zijn exact hetzelfde.

ipad air 5

Eigenlijk maakt dat niet heel veel uit, want de Apple Pencil 2 lag altijd al erg prettig in de hand en was fijn in gebruik. Dan is het natuurlijk prima dat de Apple Pencil Pro dezelfde vorm en afmetingen heeft gekregen. Er zijn wel een aantal vernieuwingen bij de Apple Pencil Pro te vinden, maar die zitten allemaal aan de binnenkant.

Nieuwe functies Apple Pencil Pro

De Apple Pencil Pro heeft drie nieuwe functies gekregen. Wij zetten ze voor je op een rij en vertellen wat ze doen.

1. Zoek mijn: nooit meer je pen kwijt

Een van de nieuwe functies is ‘Zoek mijn’, hiermee kun je de Apple Pencil Pro makkelijker terugvinden als je hem ergens verloren bent. Je start dan simpelweg de ‘Zoek mijn’-app op je iPad of een van je andere apparaten en ziet op de kaart waar de pen is gebleven. Als je dan in de buurt bent kun je met de functie ‘Zoek’ de pen opsporen. Het is een handige functie, maar of je het vaak nodig hebt? Waarschijnlijk niet.

Apple Pencil Pro

2. Barrel roll: draaien met de pen

Een andere nieuwe functie die Apple heeft toegevoegd is ‘barrel roll’. Dit is vooral een functie die je kunt waarderen bij het tekenen. Dan kun je de Pencil draaien en daarmee pas je de stand van je pen of kwast aan – het is dan net alsof je met een echte pen of marker op papier werkt.

Die functie komt je vooral goed van pas bij zaken als kalligrafie, een sierlijke schrijfkunst. Het is een leuke functie, maar beperkt inzetbaar. In ieder geval tot je favoriete apps alle functies van de Apple Pencil Pro gaan ondersteunen.

3. Knijp-functie: oproepbaar palet

Als laatste heeft Apple ook een nieuwe ‘knijp’-functie geïntroduceerd. Daarbij zit ook haptic feedback, je voelt dus een trilling wanneer je de pen indrukt. Met deze functie krijg je bij programma’s als FreeForm een soort palet op het scherm van de iPad te zien. Op dit palet staan verschillende tools. Hiermee kun je dan snel van gereedschap, lijndikte of kleur wisselen.

Ondersteuning voor andere apps

Op dit moment werken de nieuwe functies vooral met de apps van Apple zelf. Zo kun je onder andere in FreeForm en Notities het knijpen van de pen gebruiken of het draaien met barrel roll. Het is nog even afwachten tot apps van derden ondersteuning voor de nieuwe functies inbouwen.

ipad pro 5

ProCreate had op het moment van schrijven nog geen ondersteuning voor de nieuwe functies van de Apple Pencil Pro. Dus fans van dit populaire tekenprogramma moeten nog even geduld hebben. Maar sommige gebruikers die toegang hebben tot de bètaversie hebben op YouTube al laten zien dat de ondersteuning eraan komt.

Knijpfunctie aanpassen

In de instellingen van de iPad kun je de knijpfunctie aanpassen. Daar kun je ook de gevoeligheid wijzigen. Wanneer je de functie veel gebruikt is het slim om de gevoeligheid naar wens aan te passen. Zet de knijpfunctie alleen niet te gevoelig, want dan wordt het erg vervelend als je voor de zoveelste keer de optie per ongeluk activeert.

Je kunt in de instellingen ook kiezen welke functie je aan de knijpbeweging wilt hangen. Je kunt hiervoor zelfs een eigen Opdracht gebruiken. De mogelijkheden zijn daardoor vrijwel eindeloos.

Apple Pencil 3 kopen

De Apple Pencil Pro kost 149 euro bij Apple. De nieuwe pen is ook te koop bij de meeste webshops. Hieronder vind je een greep uit het aanbod.

Conclusie Apple Pencil Pro review

We moeten eerlijk zijn: de Apple Pencil Pro is een prima pen voor je gloednieuwe tablet. De nieuwe functies zijn handig, maar zeker niet wereldschokkend. Eigenlijk heb je ze (nog) niet nodig, in ieder geval tot er meer apps zijn die de nieuwe functies ondersteunen.

We hadden wel stiekem gehoopt dat Apple nog wat verder had uitgepakt bij deze Pro-versie, maar de upgrade is nogal summier. We vinden het ook erg jammer dat de nieuwe pen niet werkt met oudere iPads.

Daarnaast is het ook zuur dat de nieuwe tablets geen ondersteuning hebben voor de Apple Pencil 2. Dit komt waarschijnlijk door het verplaatsen van de camera en de magneten in de nieuwe iPads. Opvallend genoeg werkt de Apple Pencil usb-c wél. Maar voor Apple Pencil 2-bezitters is het zonde, want deze pen werkt nog prima en ziet er vrijwel hetzelfde uit.

Op iPhoned testen we de nieuwste iPhones en andere producten van Apple. De reviews stelt het redactieteam (net als alle andere content op de website) met veel tijd, zorg en aandacht samen. 

Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone (en andere producten) kan verwachten. In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is.

Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iPhoned zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je iets koopt via deze link, kan iPhoned een commissie ontvangen. Meer weten? Bekijk dan ons redactiestatuut.

Bron afbeelding: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu