Oled vs micro-led: 4 verschillen tussen deze schermtypen

Michel van 't Klaphek
22 juli 2019, 17:01
2 min leestijd
Oled vs micro-led: 4 verschillen tussen deze schermtypen

Apple flirt al een tijd met het idee om over te stappen naar micro-led. Dit schermtype heeft een hoop voordelen ten opzichte van het huidige oled-scherm wat op de nieuwste iPhones en Apple Watches zit. Wij leggen het uit aan de hand van vier verschillen.

Lees verder na de advertentie.

Oled vs micro-led: zo zit het

Al sinds vorig jaar gaan er geruchten rond dat Apple zelf micro-led-schermen onderzoekt in zijn onderzoekscentrum in Californië. Ook leverancier van iPhone-displays Foxconn is druk bezig met deze technologie: het heeft eerder dit jaar nog flink geïnvesteerd in het ontwikkelen van micro-led-schermen.

Nu duikt opnieuw een gerucht op dat niet de iPhone, maar de Apple Watch het eerste Apple-apparaat is dat zo’n micro-led-display gaat krijgen. Volgens Economic Daily News zou de eerste Apple Watch met micro-led in 2020 verschijnen. Hoog tijd dus om dit schermtype onder de loep te nemen en te vergelijken met de huidige standaard: oled.

1. Geen verlies van kwaliteit

Het grootste verschil tussen oled en micro-led zit in de grondstoffen die ervoor nodig zijn. Je hebt natuurlijke materialen nodig om oled-displays te produceren. Deze materialen branden naar verloop van tijd steeds verder in.

Zo ontstaat er een geleidelijk verlies van helderheid en beeldkwaliteit. Dit probleem heb je niet bij micro-led. Dit kan namelijk zonder zulke materialen worden geproduceerd, waardoor het zijn kwaliteit door de jaren heen dus niet verliest.

2. Hogere beeldkwaliteit

Ten opzichte van lcd heeft een oled-scherm duidelijk een hogere beeldkwaliteit, maar micro-led biedt weer een nog betere beeldkwaliteit. Oled en micro-led hebben in dit opzicht wel gemeen dat er geen backlight nodig is.

De pixels van beide schermtypen geven namelijk zelf hun eigen licht af, wat een mooi contract geeft. Het lcd-display wat nog in de iPhone XR zit, heeft bijvoorbeeld wel zo’n achtergrondverlichting nodig en biedt mede daardoor een minder scherpe beeldkwaliteit.

3. Energiezuiniger

Een ander belangrijk voordeel van micro-led is dat het energiezuiniger zou zijn dan oled. In dat opzicht combineert micro-led de sterke beeldkwaliteit van oled en energiezuinigheid van lcd. Het is alleen nog onduidelijk hoeveel energiezuiniger micro-led precies is, maar dat zal de praktijk uit moeten wijzen.

iPhone 11 concept

4. (Nog) geen massaproductie

Net zoals bij andere innovaties kost het enige tijd voordat fabrikanten hebben uitgevogeld hoe ze zo’n onderdeel op grote schaal kunnen produceren. Het is vooralsnog ook bij micro-led nog geen fabrikant gelukt om deze panelen in massaproductie te nemen. Gezien het feit dat micro-led op verschillende vlakken beter is, zou dit display anders allang de nieuwe standaard zijn.

Ondertussen zijn meerdere leveranciers en fabrikanten er wel mee bezig, waarbij het de vraag is op Apple de eerste fabrikant gaat zijn die micro-led in zijn apparaten verwerkt. Als we de geruchten moeten geloven, is de 2020 Apple Watch de eerste mogelijkheid.

Wil je van meer termen weten hoe het precies zit? Check dan ook eens onze Schermen met Termen-rubriek, waarin we regelmatig uitleggen wat actuele termen rondom iPhones betekenen.

Bronnen afbeeldingen: Ben Geskin (Twitter), Aziz Ghaus
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu