De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Toekomstige iPhone krijgt mogelijk micro-led-scherm: dit zijn de voordelen

Florence Peeters
30 april 2019, 15:11
2 min leestijd
Toekomstige iPhone krijgt mogelijk micro-led-scherm: dit zijn de voordelen

Het scherm van toekomstige iPhones gaat er mogelijk flink op vooruit. iPhone-schermfabrikant Foxconn gaat namelijk nog meer investeren in het ontwikkelen van micro-led-displays.

Lees verder na de advertentie.

Micro-led iPhone-scherm op komst

In de hoop dat Apple ook in de toekomst gigantische orders plaatst voor schermen, pompt leverancier Foxconn nog meer geld in de ontwikkeling van de schermtechnologie micro-led. Dat schrijft het Chinese Economic Daily News. Micro-led staat bekend als de opvolger van oled, omdat het naast een betere beeldkwaliteit meer voordelen met zich meebrengt.

Momenteel gebruikt Apple nog oled in onder meer de iPhone XS en Apple Watch Series 4. Wanneer we een overstap naar een micro-led iPhone-scherm kunnen verwachten is niet duidelijk, want voorlopig zijn leveranciers vooral nog in de testfase van de nieuwe schermtechnologie.

De voordelen van micro-led

Tussen oled en micro-led zit één groot verschil. Om oled-displays te produceren, heb je natuurlijke materialen nodig. Na verloop van tijd branden deze materialen steeds meer in, en krijg je maken met een geleidelijk verlies van beeldkwaliteit en helderheid.

iPhone XS tweede indruk

Dit is niet het geval bij micro-led, dat zonder deze materialen kan worden geproduceerd. Een micro-led-scherm verliest zijn kwaliteit door de jaren heen dus niet. Daarnaast combineert het de hoge kwaliteit van oled met de energiezuinigheid van een lcd-display. Het is fabrikanten simpelweg nog niet gelukt om op grote schaal micro-led-panelen te maken, anders was oled mede om deze redenen allang vervangen.

Verder heb je, net zoals bij oled bij micro-led, geen backlight nodig. De pixels van micro-led en oled geven namelijk zelf al hun eigen licht af. Dit zorgt voor mooie contrasten en kleuren die van het scherm afspatten. Bij lcd, wat nu nog voor de iPhone XR is gebruikt, heb je wel zo’n ‘achtergrondverlichting’ nodig. Dit is energiezuinig, maar geeft ook een minder scherpe beeldkwaliteit.

Apple Watch mogelijk eerste met micro-led

Het eerste micro-led-display zit alleen waarschijnlijk niet op een iPhone. Vorig jaar ging het gerucht al rond dat Apple zelf ook micro-led-schermen onderzoekt in zijn onderzoekscentrum in Californië. Deze eigen schermen zouden over enkele jaren als eerste op de Apple Watch verschijnen. Of de schermen nou van Foxconn of Apple zelf af komen; het gaat nog wel even duren voordat we micro-led op een iPhone terug gaan zien.

watchOS 6

Tot die tijd is het simpelere broertje van micro-led, mini-led, mogelijk wel al bij sommige Apple-producten toegepast. Mini-led gebruikt dezelfde technologie als micro-led, maar heeft een wat lagere dichtheid.

Dit zorgt voor een iets minder, maar nog steeds haarscherp display. Apple-analist Ming-Chi Kuo stelt dat Apple in 2021 al de eerste iPads en MacBooks met mini-led-technologie onthuld. Kuo denkt ook dat we dit jaar van Apple al een 6K-display met mini-led-backlight te zien krijgen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Via: 9to5Mac
Bron: Digitimes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen