Nieuwe iOS-bug laat iPhones vastlopen na aanklikken van link

Lars Paijmans
17 september 2018, 9:02
2 min leestijd
Nieuwe iOS-bug laat iPhones vastlopen na aanklikken van link

Een nieuw ontdekte bug zorgt ervoor dat iPhones en iPads vastlopen na het aanklikken van een link. Ook macOS komt hierdoor in de problemen.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe iOS-bug zorgt voor iPhone vastlopers

De bug is ontdekt door een beveiligingsonderzoeker, die de fout eerst aan Apple doorgaf voordat hij het nieuws publiceerde. Het bedrijf zegt de fout te onderzoeken, maar de kans dat de oplossing op tijd klaar is voor iOS 12 is klein. Die update verschijnt immers vanavond al.

De bug werkt als volgt. De onderzoeker maakte een url die uit CSS-code bestaat. Deze code wordt gebruikt om de vormgeving van websites te laden, maar kan ook worden gebruikt om een overdaad aan informatie te geven. Door een nieuwe functie van CSS te gebruiken, ontvangen iOS en macOS zoveel informatie in korte tijd dat het apparaat spontaan vastloopt.

iPhone vastlopers

Deze zogenaamde ‘Kernel Panic’ lost een iPhone of iPad zelf op door opnieuw op te starten. Bij de Mac is de oplossing wat minder drastisch: alleen het tabblad in je browser waarin je de link hebt aangeklikt, loopt hierdoor vast.

Als het apparaat opnieuw is opgestart of het browsertabblad is gesloten, werken iOS en macOS weer. De bug is dus niet zo ingrijpend als soortgelijke bugs die voor langdurige schade zorgen. Toch heeft de onderzoeker ervoor gekozen om de bewuste CSS-code niet openbaar te maken, zodat zijn bevindingen niet gebruikt kunnen worden om apparaten vast te laten lopen.

Meestal relatief snel opgelost

Beveiligingsonderzoekers zijn continu in de weer om dit soort fouten in iOS op te sporen. Apple staat erom bekend dat deze bugs vervolgens snel opgelost worden met een software-update. Omdat iOS-gebruikers (in tegenstelling tot concurrent Android) deze updates snel installeren, worden deze fouten daardoor altijd relatief snel de wereld uit geholpen.

Zit jij vanavond om 19:00 uur klaar voor de release van iOS 12? Check dan nog even onderstaande tip waarin we laten zien hoe je jouw iPhone en iPad kunt voorbereiden op de grote update.

Lees ook: Zo bereid je jouw iPhone en iPad voor op iOS 12

Bron: Twitter
Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen