Google I/O 2016 voor Apple-gebruikers: dit moet je weten

Lars Paijmans
18 mei 2016, 21:29
3 min leestijd
Google I/O 2016 voor Apple-gebruikers: dit moet je weten

De grote Google I/O 2016 keynote is zojuist afgelopen, waardoor we een stuk meer te weten zijn gekomen over Googles plannen voor de rest van het jaar. Daar zaten ook de nodige aankondigingen tussen die voor jou als Apple-gebruiker relevant zijn. We zetten ze hier op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Google wil je huiskamer en Siri veroveren met Google Home en Google Assistant

Google Home


Google trapte de presentatie af met Google Assistant. Deze persoonlijke assistent op je smartphone en tablet reageert op je stem, maar doet meer dan een simpel antwoord geven. Door te reageren op een zoekresultaat kun je vervolgvragen stellen, zodat je echt het gesprek aan kan gaan met Google.

Om dit uit te breiden introduceert het bedrijf Google Home: een slimme speaker voor in huis die een vaste plek in je huiskamer krijgt. Google Home kun je op afstand activeren met je stem door ‘Ok Google’ te roepen, wat je goed kunt vergelijken met ‘Hé Siri’. Google Home kan ook muziek streamen en afspelen vanaf je iPhone of iPad. Daarnaast kun je met alleen je stem alles aan Google vragen wat je normaal gesproken in zou typen. Omdat de zoekfunctie ingebouwd is, kun je vragen stellen die voor ‘andere spraakassistenten’ te complex zouden zijn.

Hiermee gaat Google een flinke stap verder dan Siri, omdat je de assistent dus kunt gebruiken om een video op te starten op YouTube, of een berichtje kunt laten versturen met WhatsApp. Siri is nu nog erg gesloten en staat deze apps van derden niet toe. Naar verluidt komt daar tijdens WWDC 2016 echter verandering in, zeker nu Google met Google Home en Assistant zo’n grote stap voorwaarts maakt.

Google Allo laat zien hoe slim berichten-apps kunnen zijn

Google Allo


Google heeft vanavond tijdens Google I/O de nieuwe berichten-app Allo onthuld. Dankzij kunstmatige intelligentie moet Allo slimmer en handiger zijn dan WhatsApp, Facebook Messenger of iMessage. De app gebruikt machine learning om suggesties te geven voor antwoorden, wat er in sommige gevallen zelfs voor zorgt dat je geen antwoord meer in hoeft te typen. Zo herkent Allo bijvoorbeeld een hond op een plaatje, of ziet aan een taart met kaarsjes erop dat iemand jarig is.

Daarnaast analyseert Allo precies wat je zegt, zodat het gesprek gevolgd kan worden. Dit moet logische en natuurlijke suggesties opleveren, wat het versturen van berichten een stuk sneller maakt. Allo komt deze zomer beschikbaar iOS en Android.

Duo is Googles app voor videogesprekken

Google Duo


Alsof Allo nog niet genoeg was, onthulde Google ook Duo, een gloednieuwe app om videogesprekken mee te voeren. Het gaat hier om een losse app specifiek voor videogesprekken. De app werkt op zowel Android als iOS, zodat je met iedereen kunt praten. Een opvallende functie van Duo is de speciale Knock Knock-functie. Hiermee kun je de persoon aan de andere kant van de lijn al zien voordat je opgenomen hebt. Handig, want zo weet je wat voor gesprek je ongeveer kunt verwachten, als je gesprekspartner bijvoorbeeld blij kijkt of niet.

Google is vooral trots op de videokwaliteit. Het beeld moet altijd goed zijn, ook op iets minder stabielere internetverbindingen. Tevens hoef je niet te wachten tot de video er goed uit ziet, omdat het direct scherp is als je opneemt. Met al deze aankondigingen weet Apple dus wat ze te doen staat om ons op een zelfde manier te verbazen tijdens WWDC 2016, dat over iets minder dan een maand in alle hevigheid losbarst.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu