Zo probeert Apple de smarthome-markt voor zich te winnen

Rutger Otto
28 januari 2017, 10:12
2 min leestijd
Zo probeert Apple de smarthome-markt voor zich te winnen

Niet elke fabrikant krijgt zomaar het HomeKit-label, daarvoor houdt Apple de regie strak in handen met speciale certificaten voor chips en fabrieken.

Lees verder na de advertentie.

Apple smarthome

Apple is al een paar jaar bezig om een systeem van thuisapparaten te ontwikkelen. Langzaam maar zeker komen er steeds meer apparaten op de markt die werken met Apples HomeKit-platform, maar op dit moment lijkt het met Amazon en Google een stuk sneller te gaan om de smarthome-markt te veroveren.

Eén van de redenen dat het bij Apple minder vlot gaat, is dat het bedrijf uit Cupertino strenge eisten stelt. Niet alleen moeten accessoiremakers specifieke chips gebruiken, ook moeten de producten gemaakt worden bij fabrieken die Apple heeft goedgekeurd. De chip die fabrikanten nodig hebben om met HomeKit te werken, kosten tussen de vijftig cent en twee dollar, melden ontwikkelaars aan Reuters. Daarnaast moeten speciale wifi- en bluetooth-chips gekocht worden die duurder zijn dan alternatieven.

‘Slechts 100 HomeKit-producten’

Apple heeft meer dan 800 gecertificeerde fabrieken, maar een paar daarvan zijn gespecialiseerd in smarthomes. Makers kunnen overigens wel vragen of Apple meer fabrieken bij zich voegt, hoewel dat geen garantie biedt. Eén startup zegt dat de fabriek die de apparatuur moest maken, werd afgewezen, ondanks dat die 40.000 medewerkers had en populair Star Wars-speelgoed maakte.

Volgens Reuters zijn er op dit moment slechts zo’n honderd HomeKit-apparaten op de markt. In vergelijking: Amazons Alexa ondersteunt al 250 apparaten. Amazon heeft dan ook een stuk minder strenge regels, al vraagt het bedrijf wel dat fabrikanten speciale software gebruiken en dat hardware getest wordt.

HomeKit moet beter werken

Toch valt er voor Apples aanpak wel iets te zeggen. Zo is er een betere kans dat fouten tijdens de productie gezien worden én is er minder vertraging in de apparaten. Alexa van Amazon heeft daar meer last van omdat alle interactie via de cloud wordt verwerkt. Ook zouden HomeKit-producten gemakkelijker te installeren zijn. Apple pakt het dus iets anders aan dan zijn concurrenten door strenger toe te kijken, maar hoopt daar uiteindelijk de vruchten van te plukken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Reuters
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen