ZOZO getest: kleding shoppen zonder standaard maten

Erwin Vogelaar
10 april 2019, 19:22
4 min leestijd
ZOZO getest: kleding shoppen zonder standaard maten

ZOZO belooft nieuwe shirts en broeken die perfect passen, door een strak stippelpak en de camera van je iPhone. iPhoned test deze ZOZO kleding.

Lees verder na de advertentie.

ZOZO kleding getest

Als je online shopt, bestel je kleding meestal in standaard maten zoals S, M en L. Bij het ene merk zitten shirts en broeken echter net wat ruimer dan bij de ander. Zo weet je pas zeker of kleding goed zit, als je het thuis past.

Shops verzinnen steeds handigere manieren om met dat probleem om te gaan. Zo vergelijkt ASOS kleding die je wil bestellen met eerdere aankopen, en weet Zara of de gekozen maat bevalt bij andere kopers met jouw lichaamstype.

https://youtu.be/UWritz8BYLU

ZOZO pakt het heel anders aan. Oprichter Yusaka Maezawa bedacht de ZOZOSUIT: een pak en een app voor het exact opmeten van jouw maten, zodat je alleen nog perfect zittende kleding koopt. ZOZO belooft daardoor een wereld zonder maten.

Aanvankelijk was ZOZO enkel in Japan beschikbaar, maar inmiddels kunnen mensen in 72 landen aan de slag. Wij hebben de ZOZOSUIT aangetrokken om te testen of het werkt.

ZOZOSUIT bestellen

De ZOZOSUIT is een zwart strak pakje vol witte stippen dat je lichaam bedekt. Dit pak bestel je direct na je registratie en wordt voor 4,95 euro thuisbezorgd. De bedoeling is dat je het pak aantrekt over je ondergoed heen en de ZOZO-app foto’s van je laat maken. Daarvoor wordt een kartonnen standaardje meegeleverd, zodat je iPhone rechtop staat. Een stem vertelt vervolgens hoe je moet staan.

Dat klinkt makkelijk, maar het is nog best een hele productie. De ruimte moet goed belicht zijn en het pak moet glad zitten, met de witte stipjes op de juiste plek bij je polsen en enkels. Je wil natuurlijk niet te korte pijpen of mouwen hebben. Voorzichtig draai je stap voor stap een heel rondje, waarbij er na elke stap een foto wordt gemaakt.

zozo kleding

ZOZO kleding bestellen

Ben je klaar, dan krijg je in de app een mooi 3d-beeld van je lichaam. Daarbij wordt niet enkel de breedte van je middel, borst en nek getoond, maar ook die van beide kuiten, dijen, heupen, bovenarmen, onderarmen en meer. Een vrij compleet beeld dus.

De kleding bestaat vervolgens uit basics zoals effen of gestreepte shirts, overhemden en simpele broeken. Je krijgt de optie om zelf de maat van het kledingstuk aan te passen voordat je het item in je winkelmandje legt. Voor deze test hebben we de maten van de ZOZOSUIT-meting aangehouden.

De kleding laat wat langer op zich wachten dan bij andere winkels. Logisch, omdat het op maat wordt gemaakt. Aanvankelijk hebben wij een t-shirt en een spijkerbroek besteld. Het t-shirt werd wel na drie dagen bezorgd, dus dat viel mee. Waarschijnlijk liggen er al stapels shirts in verschillende maten klaar, of heb ik toevallig net een reguliere maat. De broek liet echter een maand op zich wachten.

zozo kleding

ZOZO ervaring

Na dat wachten moet je toch wel de perfecte kleding hebben? Niet helemaal. Het t-shirt bevalt wel prima. Perfect is het niet, maar het shirt zit goed genoeg dat ik er nog een paar extra heb besteld. Die werden ook weer rap bezorgd. De spijkerbroek is een heel ander verhaal.

Voor een winkel die zich roemt om het speciale ZOZOSUIT waardoor reguliere maten de wereld uit worden geholpen, heb ik nog nooit zo’n slecht passende broek via een online webwinkel besteld. Enkel rond de kuiten leek de broek op mijn lichaam afgesteld, maar voor de rest bleef er veel te veel ruimte over. Het hele meten van je lichaam met zo’n maf pak en je smartphone is leuk, maar na een maand wachten had ik er meer van verwacht. Dan wil je niets minder dan de perfect zittende kleding.

Het bestellen via ZOZO viel dus best tegen. Als je na al die moeite geen goed zittende kleding hebt, dan valt de belangrijkste reden weg om bij deze winkel te shoppen. Bevalt je bestelling uiteindelijk niet, dan kun je het wel gewoon gratis terugsturen en krijg je het aankoopbedrag terug.

Let wel op: Deze test is gebaseerd op één persoon en enkele kledingstukken, dus wellicht heb jij betere resultaten. Laat dan vooral van je horen in de reacties.

De ZOZO-app vind je via onderstaande knop in de App Store. Wist je dat er ook een iPhoned-app is voor al het laatste nieuws en tips op het gebied van Apple? Check ook onze apps-pagina voor meer app-tips.

ZOZO - *CLOSED*

ZOZO, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu