De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Verwijder jij informatie uit pdf’s op je iPhone? Let dan hierop!

Piet-Jan Lentjes
2 mei 2023, 10:59
2 min leestijd
Verwijder jij informatie uit pdf’s op je iPhone? Let dan hierop!

Er zit een vervelend probleem bij het bewerken van een pdf op je iPhone. Informatie die je hebt verwijderd is dan achteraf toch nog te lezen.

Lees verder na de advertentie.

Pdf’s bewerken op iPhone: hier moet je op letten

Gebruik je wel eens pdf-bestanden op je iPhone? En bewerk je die wel eens om belangrijke informatie te verwijderen voordat je ze doorstuurt? Dan moet je even oppassen. Als iemand de bewerkte pdf opent in een fotobewerkingsprogramma (bijvoorbeeld Pixelmator Pro) kunnen ze soms de hele pdf, inclusief de verwijderde gegevens bekijken.

Een uitgever van boeken op Twitter ontdekte het probleem toen hij de functie gebruikte om een paginavullend screenshot te maken van een website. Wanneer je dat doet maakt je iPhone een pdf van het plaatje. Je kunt daarna het gedeelte dat je wilt gebruiken bijsnijden. Zo kun je bijvoorbeeld de persoonlijke informatie verwijderen en vervolgens de pdf doorsturen via bijvoorbeeld WhatsApp.

Wanneer je de bijgesneden pdf opent in WhatsApp is er nog niets aan de hand. Maar toen hij de pdf in een fotobewerkingsprogramma’s laadde was de volledige pdf te zien. Dus ook de gegevens die hij eerder had verwijderd.

Wat moet je dan wel doen?

Het is beter om nooit pdf-bestanden door te sturen waarop gevoelige informatie staat, ook al heb je het al weggehaald. Slimmer is het om simpelweg een screenshot te maken van het gedeelte dat je wel wilt laten zien.

Let ook hierbij op dat je de gegevens niet weg gaat strepen met de stiften van de ingebouwde editor op je iPhone. Vaak kun je dan nog achteraf de helderheid van het plaatje aanpassen en toch zien wat je weggestreept hebt.

iPhone screenshots maken

Probleem is bekend bij Apple

Het probleem van de pdf-bestanden bekend bij Apple, maar er is nog geen oplossing beschikbaar. Het is ook eigenlijk niet echt een issue van Apple. Dit ligt meer aan de manier waarop pdf-bestanden (ook op je iPhone) werken. Bij het bijsnijden van een pdf blijven de gegevens in het bestand zitten.

Maar eerlijk is eerlijk: Apple zou wel een waarschuwing kunnen laten zien. Of minstens een manier geven waarmee de bijgesneden pdf automatisch omgezet wordt naar een plaatje.

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu