Op 7 maart is de Digital Markets Act ingegaan met grote veranderingen voor je iPhone. Maar wat hebben we er een week later nou echt aan?
Lees verder na de advertentie.
1 week na de Digital Markets Act: wat hebben we er aan?
Er werd lang over gepraat, maar op 7 maart is eindelijk de Digital Markets Act ingegaan: een reeks nieuwe regels die grote techbedrijven binnen de Europese Unie ervan moet weerhouden om hun macht te misbruiken.
Van alle techbedrijven die door de Europese Commissie zijn aangewezen als ‘poortwachters’ kon Apple het hardst aan de slag. Het altijd zo gesloten iOS moest opengebroken worden om gebruikers meer vrijheid te bieden.
Apple rolde ruim voor de deadline al iOS 17.4 uit waardoor een hoop veranderingen zijn doorgevoerd, maar er wordt ook nog actief gesleuteld door het bedrijf. Apple zal zich namelijk zeker aan de nieuwe wet houden, maar doet absoluut geen enkel onnodig stapje extra.
Alternatieve appwinkels duiken niet massaal op
Je hebt nu de mogelijkheid om apps te downloaden vanuit alternatieve appwinkels. Dit is waar Apple nog het drukst mee aan het sleutelen is. Zo was het een week geleden voor appwinkels alleen nog maar toegestaan om eigen apps aan te bieden wanneer er ook apps van andere partijen in de schappen lagen. Inmiddels mogen deze appwinkels ook alleen eigen apps aanbieden. Vanaf de lente komt daar ook de mogelijkheid bij om apps te downloaden via websites.
Het loopt alleen nog niet storm. Appwinkels moeten aan zeer specifieke regels voldoen, waardoor ze nog niet massaal opduiken. De eerste zal de appwinkel van Mobivention zijn. De focus ligt bij deze winkel echter op bedrijven die apps aan hun werknemers willen aanbieden, dus voor de meeste mensen is het niet zo relevant. Macpaw werkt ook aan een alternatieve appwinkel, maar die verschijnt pas in april.
Echt interessant wordt het als de Epic Games Store naar iOS komt, zodat je onder andere Fortnite kunt spelen. Later zullen er nog meer appwinkels volgen.
Browser-keuze maakt iPhone ingewikkelder
Hoewel webbrowsers naast Safari nu eindelijk niet meer op WebKit hoeven te draaien en dus compleet zichzelf kunnen zijn met alle functies die daarbij horen, merk je daar in de praktijk nog niets van. De makers van deze browsers moeten eerst nog aan de slag totdat ze compleet nieuwe versies van hun iOS-browser kunnen uitrollen. Dat kan nog maanden duren.
Wel is het gebruik van een iPhone een stukje omslachtiger geworden, omdat je nu de keuze moet maken voor een standaardbrowser. Hoewel het in theorie goed is dat je als gebruiker die keuze krijgt, is het in de praktijk voor veel mensen onbegrijpelijk als ze een lijst met browsernamen voorgeschoteld krijgen.
Opengestelde NFC-chip nog niet gebruikt
Een andere grote verandering is dat de NFC-chip is opengesteld voor andere partijen, zodat niet alle betalingen via Apple Pay hoeven te gaan. Banken kunnen er voor kiezen om Apple Pay niet meer te ondersteunen en dat zou voor gebruikers slecht nieuws zijn.
Op dit moment is dat nog niet gebeurd en het is ook niet waarschijnlijk dat de grote banken op korte termijn het wel gaan doen.
Tot nu toe heb je er dus nog niet heel veel aan, maar mocht er binnenkort toch echt iets gebeuren rond de Digital Markets Act waar je wat aan hebt? Dan lees je het natuurlijk op iPhoned. Altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.