De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Review: Juke is Nederlands alternatief voor Spotify en Apple Music

Rick van der Veer
9 april 2018, 12:45
3 min leestijd
Review: Juke is Nederlands alternatief voor Spotify en Apple Music
Radio, Podcasts & Muziek

Radio, Podcasts & Muziek

Gratis

Reviewscore

7,5

Juke, de nieuwe muziekdienst van Talpa en MediaMarkt, is nu officieel beschikbaar nadat vorig jaar een bètaversie werd gelanceerd. Maar kan de dienst concurreren met de gevestigde orde, zoals Spotify en Apple Music?

Juke: Nederlandse concurrent voor Spotify

Juke is een streamingdienst, vergelijkbaar met Apple Music en Spotify, maar dan van Nederlandse bodem. De app komt voort uit een samenwerking tussen Talpa en MediaMarkt en is specifiek gericht op Nederlandse muziekliefhebbers.

Naast toegang tot een aanbod van zo’n vijftig miljoen nummers, heeft Juke een assortiment aan redacteuren. Dit zijn veelal bn’ers zoals Ilse DeLange en Armin van Buuren, die niet alleen hun eigen muziek aanbieden, maar ook afspeellijsten voor je maken. Zo hoef je niet zelf meer op zoek naar muziek, maar kun je altijd bij de Juke-redactie terecht als je wat nieuws zoekt.

Eén van de voordelen die Juke heeft over de concurrentie, is dat je ook naar Nederlandse radiozenders kunt luisteren. Dat zijn wel de zenders die eigendom zijn van Talpa, met daarbij de publieke omroep. Regionale zenders vind je in Juke niet terug. Bovendien kun je bij fysieke MediaMarkt-winkels terecht als je hulp nodig hebt met je account.

Uit onze eigen tests blijkt dat het aanbod van Juke min of meer overeenkomt met dat van andere streamingdiensten. Ook relatief onbekende (buitenlandse) artiesten zijn op Juke te vinden. Je kunt je eigen playlists ook offline beluisteren, door ze via wifi op je iPhone te zetten.

Het aanbod van Juke is flink

De interface van Juke is relatief simpel opgezet. Via het zijmenu heb je in één oogopslag toegang tot alle grote functies van de app, zoals radio, hitlijsten en playlists. Daarbij maakt Juke goed gebruik van de aanwezige schermruimte, al voelt de app qua ontwerp een beetje verouderd aan.

Ook de geluidskwaliteit is in orde. Tijdens onze test van de app klonk Juke net zo goed als Spotify, waarbij je in de app-instellingen kunt kiezen hoeveel bandbreedte de streams gebruiken. Natuurlijk zullen echte audiofielen altijd de voorkeur geven aan hun eigen bestanden, maar wat de audiokwaliteit betreft, kan Juke de concurrentie aan.

Ondersteuning voor Chromecast

Fijn is dat Juke ondersteuning heeft voor Googles Chromecast. Zo hoef je niet via je smartphone muziek te streamen, maar kun je gewoon je televisie of luidsprekers gebruiken. Ook vind je op het afspeelscherm een knopje om direct naar AirPlay te gaan, zodat je ook naar je Apple TV of HomePod kunt streamen.

Wel is Juke wat duurder dan Apple Music en Spotify. Bij die laatste dienst betaal je minder als je een Family-pakket afsluit. Ook kun je studentkorting gebruiken bij beide diensten als je aan een universiteit of hogeschool studeert. Op moment van schrijven biedt Juke nog geen vergelijkbare kortingen aan.

Juke voor iOS downloaden

Via onderstaande link kun je Juke gratis downloaden uit de App Store. Je kunt de dienst 30 dagen volledig uitproberen voor één cent, daarna betaal je 9,99 euro per maand om door te blijven luisteren. Met een gratis account kun je alleen naar fragmenteren van nummers en de radio luisteren.

Radio, Podcasts & Muziek

Talpa Network B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu