Kindvriendelijke YouTube Kids-app komt in 2019 naar Nederland

Michel van 't Klaphek
3 december 2018, 19:21
2 min leestijd

YouTube Kids komt begin 2019 in Nederland uit. De kindvriendelijke versie van de video-app zorgt ervoor dat kinderen geen aanstootgevende content kunnen bekijken.

Lees verder na de advertentie.

YouTube Kids komt volgend jaar in Nederland uit

Dat laat Google-woordvoerder Rachid Finge weten op Twitter. YouTube Kids is een aparte app die al sinds 2015 in de Verenigde Staten beschikbaar is. “Begin 2019” kunnen ook Nederlanders ermee aan de slag.

YouTube Kids laat alleen kindvriendelijke filmpjes zien en biedt ouders een hoop functies om hun kids te beschermen. Video’s waarin mogelijk aanstootgevende onderwerpen, zoals drugs of geweld, in voorkomen worden geweerd. Google maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie. Tijdens een paar incidenten in de VS bleek dat deze computers er soms naast zitten, waardoor kinderen deze filmpjes alsnog te zien kregen.

YouTube Kids release Nederland 2

Er zit daarom een optie in de app waardoor alleen door mensen goedgekeurde video’s door kinderen bekeken kunnen worden. Tevens is het als ouder mogelijk om je kind een tijdslot op te geven. Nadat de tijd erop, zit sluit YouTube Kids automatisch af. Hierdoor kan je dochter of zoon niet uren achter elkaar naar filmpjes kijken. Daarnaast kunnen ouders bepaalde woorden uit de zoekresultaten filteren. Hierdoor blijven video’s met deze trefwoorden verborgen.

Google richt zich op het gezin

Eerder riep het CDA op dat de Kijkwijzer ook voor YouTube-video’s moet gelden. Nu is het nog zo dat enkel tv-programma’s, films en games zich aan deze richtlijnen moeten houden. YouTube-makers hebben daarentegen vrij spel. Of de aankondiging van de Nederlandse YouTube Kids-app een reactie op deze oproep is, is niet bekend. Wel is duidelijk dat Google zich steeds meer inzet voor het hele gezin.

Eerder bracht het bedrijf al de app Family Link uit. Hiermee kunnen ouders het smartphonegebruik van hun kinderen in de gaten houden, en beperken. Je kunt er onder meer voor zorgen dat je kids niet zomaar apps op hun iPhone kunnen installeren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse YouTube Kids-release? Download dan de gratis iPhoned-app, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen