Steve Jobs over ‘lef’ en de verdwijning van de koptelefooningang

11 september 2016, 13:17
2 min leestijd

De reden dat Apple afstand neemt van de koptelefoonaansluiting was tijdens het iPhone 7-event volgens topman Phil Schiller samen te vatten met één woord: lef. De opmerking komt niet uit de lucht vallen.

Lees verder na de advertentie.

Steve Jobs over courage

Het leek aanvankelijk een beetje flauw dat Schiller het verwijderen van de aansluiting wilde afdoen met één woord: courage. Lef. “Mensen vragen waarom we de analoge koptelefoonjack van de iPhone zouden verwijderen”, zei hij tijdens het iPhone 7 evenement. “Maar ik bedoel, hij gaat al zo lang mee… Ik ga je drie redenen geven, maar eigenlijk komt het neer op één woord: lef. Het lef om verder te kijken, iets nieuws te doen, waar we allemaal beter van worden.”

De woorden van Schiller waren nog niet koud of er werd op social media al gelachen om zijn gebruik van het woord ‘courage’. Maar er was waarschijnlijk een goede reden om juist dat woord te gebruiken. Een reden die zijn oorsprong kent binnen de geschiedenis van het bedrijf. Een woord dat eerder gebruikt werd door Steve Jobs om één en ander te verduidelijken.

steve jobs over courage

Het lef om weg te laten

Het was in 2010, toen de voormalig Apple-ceo voor een interview aanwezig was bij de D8 Conference. Op het podium legde Jobs uit waarom de iPhone geen Flash-ondersteuning biedt. “We proberen geweldige producten voor mensen te maken”, zei hij. “Als er een onderdeel is dat een product niet geweldig maakt, hebben we tenminste het lef om het weg te laten.”

Gelijk of ongelijk?

Steve Jobs zei dat mensen Apple daarom misschien voor gek zouden verklaren. “Maar dat pikken we omdat we het beste product willen aanbieden aan klanten. Wij focussen ons op de technologie die belangrijk wordt voor de gebruiker. Weet je wat het is? Klanten betalen ons om zulke keuzes te maken. Klanten betalen ons om de beste producten te maken die we kunnen. En als we daarin slagen, zullen ze gekocht worden, en als we falen doen ze dat niet. Zo lost het zichzelf op.”

Je zou dit zes jaar later kunnen vertalen als: mochten klanten het ontbreken van een koptelefoonaansluiting niet zien zitten, dan kopen ze geen iPhone 7. De tijd zal leren of Apple gelijk heeft met het verwijderen van de ingang, net zoals het gelijk kreeg met het strippen van Flash-ondersteuning.

Lees meer over de iPhone 7

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu