macOS Catalina is onderweg en de grote software-update biedt een hoop vernieuwingen voor je Mac. Dit gaat er allemaal verbeterd en toegevoegd worden aan macOS.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

macOS Catalina vernieuwingen

Terwijl Apple met iPadOS de iPad dichterbij de Mac brengt, is er ook nog macOS Catalina. Deze grote update moet de Mac juist iets dichterbij de iPhone en iPad brengen. We lichten de belangrijkste macOS Catalina vernieuwingen uit in deze video.

Belangrijk om te weten is dat macOS Catalina al wel te downloaden is, maar enkel als publieke bèta. Dit houdt in dat er nog (kleine) bugs in kunnen zetten en nog niet alle functies volledig werken. Wil je de softwareversie alvast uitproberen, zorg daarom altijd dat je eerst een backup van je Mac maakt.

Er zijn verschillende stappen om te doorlopen om veilig de macOS Catalina-bèta te installeren op je Mac. De update verschijnt hoogstwaarschijnlijk officieel in september, samen met onder meer iOS 13, iPadOS en watchOS 6.

SideCar, Voice Control en nieuwe apps

Een van de vernieuwingen is dat het voor ontwikkelaars heel gemakkelijk wordt om iPad-apps over te zetten naar de Mac. Dit zorgt ervoor dat jouw Apple-apparaten straks veel beter kunnen samenwerken, maar ook dat je veel meer keuze hebt in de Mac App Store.

Daarnaast kun je voortaan je iPad als tweede scherm gebruiken voor je Mac dankzij Sidecar. De iPad biedt zo niet alleen extra schermruimte, maar kan ook fungeren als tekentablet met een Apple Pencil. Bovendien wordt de toegankelijkheid van macOS voor mensen met een beperking enorm verbetert. macOS Catalina introduceert Voice Control, waardoor macOS volledig via je stem te bedienen is.

Check meer previews

Niet alleen hebben we van macOS Catalina een eerste indruk, ook de andere software-updates hebben we vast voor je getest. Lees en kijk daarom ook onze uitgebreide iOS 13 preview, iPadOS preview of voor de Apple Watch-bezitters de watchOS 6 preview.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.