De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Video: het 20 jaar oude Macintosh OS op de Apple Watch

Gijs Ettes
23 juni 2015, 14:57
2 min leestijd

App-ontwikkelaars lijken er tegenwoordig een sport van te maken om oude besturingssystemen werkend te krijgen op nieuwe hardware. Ooit willen weten of en hoe het 20 jaar oude Macintosh OS op de Apple Watch draait? Check de video!

Lees verder na de advertentie.

Macintosh OS op de Apple Watch

In het filmpje hierboven zie je Apple’s 20 jaar oude besturingssysteem op de twee maanden oude Apple Watch. Maker van het filmpje in Nick Lee, een ontwikkelaar die met behulp van de Mini vMac Macintosh Emulator het inmiddels antieke Macintosh OS System 7.5.5 werkend kreeg op een Apple Watch met watchOS 2. Een puike prestatie, al is het minuscule schermpje van de smartwatch natuurlijk totaal ongeschikt voor het bedienen van een besturingssysteem voor desktops.

apple watch macintosh os

Bezitters van de Apple Watch die zijn aangesloten bij het Apple Developer Program kunnen sinds een tijdje aan de slag met een previewversie van het nieuwe watchOS, die dit najaar voor alle gebruikers beschikbaar wordt. De grootste vernieuwing die de update brengt, is ondersteuning voor native apps. Dat wil zeggen dat apps op de Apple Watch zelf draaien, en dus niet worden doorgestuurd vanaf de iPhone. Daardoor werken ze sneller en krijgen app-ontwikkelaars toegang tot onderdelen van de Watch die voorheen afgeschermd waren, zoals de microfoon.

Verder introduceert watchOS 2 meer mogelijkheden voor het instellen van uurwerken, bijvoorbeeld met zelfgekozen foto’s of foto-albums. Ook kunnen ontwikkelaars eigen ‘Complications’ maken voor de smartwatch. Dat is de informatie die je naast het klokje kan worden weergeven, waarbij valt te denken aan het weerbericht of de datum.

Met Time Travel kunnen gebruikers de Digitale Kroon gebruiken om door hun dag te scrollen. Tot slot is er een nachtmodus aanwezig in het nieuwe watchOS. Wanneer de Apple Watch ’s avonds op de zijkant wordt gelegd en aan het stroom ligt, kan hij gebruikt worden als een wekker.

Het laatste nieuws over de Apple Watch

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu