De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Video: Zo maakte Apple de Portretbelichting-functie van de iPhone

Lars Paijmans
22 februari 2018, 9:06
2 min leestijd

In een zeldzaam kijkje achter de schermen laat Apple zien hoe de Portretbelichting-functie van de iPhone X en iPhone 8 Plus tot stand is gekomen.

Lees verder na de advertentie.

Bekijk de Apple Portretbelichting-video

Apple vult zijn YouTube-bkanaal regelmatig met nieuwe promotievideo’s om specifieke functies van zijn producten in het zonnetje te zetten. Zelden krijgen we hier iets te zien wat we nog niet wisten, maar de video van vandaag is hier een mooie uitzondering op.

iPhone Portretbelichting

In anderhalve minuut legt het bedrijf uit Cupertino uit hoe de nieuwe Portretbelichting-functie van de iPhone X en 8 Plus ontstaan is. Met de functie kun je de belichting kunstmatig veranderen, zodat het lijkt alsof je een spotlight op iemand schijnt, of alle andere lampen in de kamer wegvallen.

Zoals je ook in de video ziet, is hier normaal gesproken allerlei professionele apparatuur voor nodig. Dankzij machine learning weet de iPhone X een soortgelijk effect te simuleren. Apple zegt uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de kunst van portretteren, zowel in foto’s als in schilderijen en andere kunstwerken. Hiervoor sloeg het bedrijf de handen ineen met professionele fotografen.

Software steeds belangrijker voor iPhone-camera’s

Portretbelichting zit nog steeds in bèta, net zoals de Portretfunctie van de iPhone ook een jaar nodig had om tot een definitieve versie te komen. Regelmatig ziet de kunstmatige belichting er hierdoor niet helemaal perfect uit, waardoor bijvoorbeeld een deel van je haar wegvalt, of een voorwerp op de achtergrond ineens toch in beeld verschijnt.

Apple maakt de camera van iedere nieuwe iPhone net iets beter dan zijn voorganger, maar de focus lijkt inmiddels van hardware naar software te verschuiven. Door te investeren in machine learning en andere softwaretechnieken zijn er grotere verbeteringen te boeken. Ook Google doet dit met de Pixel, die zonder dubbele cameralens ook een portret-effect kan maken. Reken er dus maar op dat toekomstige iOS-versies een belangrijke rol gaan spelen om de foto’s die de iPhone maakt nog mooier te maken.

De hele maand februari zetten we iPhone-fotografie in het zonnetje met ons maandthema Fotografie. Bekijk hieronder de artikelen die we al geschreven hebben.

Bekijk de artikelen van ons maandthema

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu