Apple brengt elk jaar een grote iOS-update uit, maar die zijn niet altijd gunstig voor oudere iPhones. Of dat ook bij iOS 9 het geval is, kun je in deze korte video zien.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 9 trager op oudere iPhones?

Geoffrey Fowler van de Wall Street Journal nam de proef op de som en registreerde eerst de prestaties van een iPhone 4S, 5, 5S en 6 die op iOS 8 draaien. Hij besloot de snelheid van de iPhones te meten door ze opnieuw op te starten, de camera-app te openen, Safari te lanceren en net geschoten foto’s direct terug te kijken. Hierna deed hij hetzelfde met de iPhones, maar ditmaal met iOS 9. Wat blijkt: de verschillen zijn miniem en in sommige gevallen maakt het nieuwe besturingssysteem de oudere toestellen zelfs iets sneller.

iOS 9 trager

Zo worden apps in iOS 9 bijna net zo snel opgestart, al duurt het openen van Safari ietsjes langer. Het grootste verschil in snelheid is bij de iPhone 5 te vinden. Wanneer op dit toestel iOS 9 is geïnstalleerd en het opnieuw wordt opgestart, duurt het volgens de tests van Fowler ongeveer drie seconden langer.

Een grote vooruitgang is het tempo waarmee pas geschoten foto’s in de camera-app worden geopend. Wanneer je voorheen een kiekje schoot, duurde het vrij lang voordat deze kon worden geopend met het knopje rechtsonder. In iOS 9 is dit flink verbeterd.

Meer over iOS 9

iOS 9 is sinds vanavond 19.00 uur beschikbaar. Gebruikers met een iPhone 4S of nieuwer, iPad 2 of nieuwer en iPod touch (vijfde of zesde generatie) kunnen de update downloaden. Het nieuwe besturingssysteem is een stuk stabieler dan iOS 8 en verhelpt veel bugs.

Uiteraard zijn er ook nieuwe features aanwezig. Zo brengt iOS 9 bijvoorbeeld de slimme zoekfunctie Proactive, multitasking naar de iPad, een batterijbesparende modus en enkele nieuwe apps. Ook is Siri sterk verbeterd en kan de spraakassistent voortaan natuurlijk taalgebruik begrijpen om meer gedaan te krijgen.

Het laatste nieuws over iOS 9

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.