De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

iOS 10 video: dit zijn de belangrijkste vernieuwingen

Rutger Otto
17 juni 2016, 18:04
3 min leestijd

iOS 10 is de eerstvolgende grote update voor je iPhone, iPad en iPod Touch. We zijn zelf al met de iOS 10 bèta aan de slag gegaan. In deze iOS 10 video zie je de belangrijkste vernieuwingen.

Lees verder na de advertentie.

iOS 10 video

Op dit moment is iOS 10 voor ontwikkelaars al beschikbaar in een eerste bèta. Zij kunnen er nu alvast mee aan de slag, in juli volgt de publieke bèta als hij iets stabieler is. We hebben het besturingssysteem de afgelopen dagen alvast getest en in deze video kun je zien wat er allemaal vernieuwd is. Hieronder gaan we de functies nog eens in het kort af.

1. iMessage

Apple gaat met berichtendienst iMessage de strijd aan met WhatsApp en Facebook messenger. Vanaf iOS 10 moet iMessage vooral een stuk leuker worden, dankzij animaties, gifjes en effecten. Zo kun je vrienden een tekst sturen met vuurwerk op de achtergrond. Voor ontwikkelaars wordt het mogelijk om apps voor iMessage te maken.

ios 10 imessage

2. Apple Music

De iOS muziek-app werd vorig jaar al vernieuwd met de komst van Apple Music, maar met iOS 10 doet Apple het nog eens dunnetjes over. De app moet er overzichtelijker van worden, maar de vraag is of dat is gelukt. Platenhoezen komen wel prominenter in beeld, en ook is de indeling van de app wat minder verwarrend. Apple Music-leden kunnen bovendien de songteksten meelezen terwijl ze naar een nummer luisteren.

3. Foto’s

De Foto’s app herkent voortaan gezichten, plaatsen en objecten en maakt er op eigen houtje een album van. Zo bundel je foto’s automatisch en kun je ze met een druk op de knop samenvoegen in een video zetten, inclusief effecten en achtergrondmuziek. Ook krijg je meer opties om Live Photos te bewerken, zodat ze stabieler worden en alleen het moment laten zien waar jij de aandacht op wilt vestigen.

ios 10

4. Widgets

Widgets worden belangrijker. Ze staan in het nieuwe Spotlight-scherm en je ziet ze als de iPhone is vergrendeld, als je naar rechts veegt. Op widgets staat vaak alleen de belangrijkste informatie van een app. De indeling van de widgets bepaal je zelf. Ga je iedere dag met de trein? Dan is het slim om de Verkeerswidget met vertrektijden een prominente plaats te geven. Door op een widget te tikken krijg je in veel gevallen meer informatie te zien.

5. Siri

Apple stelt Siri open voor ontwikkelaars en daardoor wordt de spraakassistent een stuk interessanter. Omdat het hier om een bèta gaat, zijn er nog geen apps van derden die Siri nu al ondersteunt. In de toekomst kun je met je stem een bericht via WhatsApp versturen, een taxi bestellen of een andere app openen. Jammer genoeg heeft Apple Music wel het alleenrecht om als muziekdienst Siri te ondersteunen. Andere muziek-apps worden nog namelijk nog niet toegelaten.

Meer over iOS 10

Natuurlijk zijn er nog veel meer kleine vernieuwingen doorgevoerd in ios 10. In onze uitgebreide preview lees je er alles over. Bovendien zullen we in de aanloop naar de publieke release in de herfst van 2016 nog tal van tips en artikelen maken over deze grote update voor je iPhone en iPad.

Lees het laatste iOS 10-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu