De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

Zelfgebouwde Mac van 63 euro geeft MacBook Pro het nakijken

Gijs Ettes
19 mei 2017, 14:11
2 min leestijd

YouTuber Snazzy Labs is erin geslaagd met een budget van slechts 63 euro een werkende Hackintosh te bouwen. De zelfbouwcomputer geeft de veel duurdere MacBook Pro met Touch Bar het nakijken.

Lees verder na de advertentie.

Hackintosh: zelfgebouwde Mac met reguliere onderdelen

Sinds Apple is overgestapt van PowerPC op de processoren van Intel is het een stuk gemakkelijker geworden om met reguliere pc-onderdelen je eigen Mac te bouwen. Een zelfbouw-Mac wordt ook wel een Hackintosh genoemd, en op sites als tonymacx86.com staan handige gidsen waarmee je zelf aan de slag kunt. De gidsen laten per budget zien welke moederborden, processoren en videokaarten compatibel zijn met macOS en hoe je aan de juiste drivers komt. Sinds kort worden de nieuwste Kaby Lake-cpu’s van Intel ondersteund, waardoor je in theorie zelfs een snellere Mac kan bouwen dan de modellen die Apple zelf aanbiedt.

hackintosh

Voor het Hackintosh-project van Snazzy Labs is echter gebruikgemaakt van goedkope, tweedehands onderdelen. De YouTuber tikte voor een paar tientjes een vijf jaar oude HP 5300-desktop op de kop bij een hogeschool in de buurt. Vervolgens vond hij op de Amerikaanse marktplaats Craigslist een gebruikte Nvidia GTX 750 Ti-videokaart en een defecte SSD. Na wat sleutelen kreeg hij die weer aan de praat, waarna hij aan de slag kon met het assembleren en installeren van de zelfbouw-Mac.

Zoals je in de video bovenaan dit artikel ziet, is de Hackintosh in benchmarks met Final Cut Pro, Cinebench en Geekbench verrassend sneller dan een volledig uitgeruste 13-inch MacBook Pro uit 2016. Ook games als Tomb Raider en Mafia 3 zijn speelbaar, al draait laatstgenoemde soepeler wanneer je de Mac opstart in Windows. Als dagelijkse computer is het apparaat meer dan capabel; een indrukwekkende prestatie voor het krappe budget waarmee gewerkt is. Ter vergelijking: de goedkoopste nieuwe MacBook Pro kost 1699 euro, terwijl je voor het model met Touch Bar 1999 euro moet neertellen.

Lees ook: MacBook Pro 2016 review, vernieuwend op de goede en slechte manier

Bron: Snazzy Labs
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu