Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Video: Zo ziet Windows 95 eruit op een Apple Watch

Rutger Otto
1 mei 2016, 10:57
2 min leestijd

Misschien sta je er niet bij stil, maar een Apple Watch is krachtiger dan de meeste computers in de jaren 90. Om dat te bewijzen, laat een ontwikkelaar Windows 95 op de wearable draaien.

Lees verder na de advertentie.

Windows 95 op Apple Watch

De Apple Watch heeft een 520MHz-processor aan boord, werkt met 512MB aan werkgeheugen en heeft 8GB aan opslagruimte. Dat is genoeg om het bekende besturingssysteem Windows 95 op te laten draaien, zo bedacht ontwikkelaar Nick Lee.

Lee kon geen gebruikmaken van Apples WatchKit SDK, want Apple staat dat niet toe voor deze doeleinden. Daarom draait de ontwikkelaar zijn eigen code om Windows 95 aan de praat te krijgen. Dat heeft hij gedaan door een x86 emulator te gebruiken in een zelfgemaakte Apple Watch-app, zo schrijft MacRumors. Op die manier maakte hij een app van Windows 95.

windows 95

Trage emulatie

Toen hij Windows 95 op de Apple Watch had geïnstalleerd, duurde het een uur om hem op te starten. Dat komt omdat het besturingssysteem wordt geëmuleerd. Om te zorgen dat de Apple Watch niet uit zou vallen, bond Lee een rietje aan de Digital Crown die zo nu en dan bewoog.

Om Windows 95 op de Apple Watch te gebruiken, veeg je met je vinger over het schermpje. Maar de emulatie is zo traag, dat er slechts een paar pixels worden geregistreerd als je een keer veegt. Vandaar zie je Lee in de video-opname een aantal keer snel achter elkaar over het display vegen.

Werkt, maar niet perfect

Het filmpje van Nick Lee toont dat een Windows 95-emulatie wel degelijk werkt op de Apple Watch, maar erg praktisch is het niet. Zo is het schermpje lastig leesbaar en is de emulator gewoonweg veel te traag. Maar het blijft knap dat een volledige thuis-pc uit de jaren ’90 vandaag de dag in een klein computertje om je pols past.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu