Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

7 gave doe-het-zelf hacks voor iPhone fotografie

Rutger Otto
27 augustus 2014, 16:51
2 min leestijd

Fotograaf Lorenz Holder werd door COOPH gevraagd om wat tips te geven voor iPhone fotografie. Met enkele supersimpele doe-het-zelf kunstjes haal je nog meer uit je smartphone.

Lees verder na de advertentie.

In de video bovenaan deze pagina vind je het filmpje met alle trucs uitgelegd. Wij beschrijven kort nog even wat de hacks zijn, zodat je het ook na het zien van de video nog weet.

1. Kloon iemand in een panorama-foto

Als je een panorama-foto maakt, beweeg je je iPhone langzaam van links naar rechts, in verticale houding. Daardoor heb je steeds maar een klein stukje van de omgeving in beeld. Zet iemand links in het panoramashot en als je voorbij diegene bent, hou je de iPhone stil en wacht je tot de persoon ergens anders is gaan staan. Zodoende heb je hem of haar meerdere keren in één foto. Magie!

2. Panorama drive-by

Een panorama-foto maken kan ook anders. Als je ergens voorbij rijdt bijvoorbeeld. Normaal gesproken moet jij meedraaien, nu hou je de iPhone stil terwijl je vastlegt wat je passeert in de auto, bus of trein. Geeft een cool effect en werkt zelfs als je de hoek omgaat.

iphone fotografie

3. Een lens voor inzoomen

Je kan wel inzoomen met je iPhone, maar hoe sterker je dat doet, hoe korreliger de foto wordt. Een simpele truc: hou een verrekijker voor de lens. Dan zoom je in, terwijl het beeld scherp blijft. En je krijgt een gaaf soort kijkgat-effect.

4. Een lens voor uitzoomen

iphone fotografie

Andersom kan natuurlijk ook. Je iPhone kan maar scherp stellen tot een bepaald aantal centimeters voor de lens. Daarna blijft het vaag. Maar door een druppeltje water op de cameralens te doen, kun je beter focussen op iets wat heel dichtbij is. Met een beetje oefenen krijg je een microscopisch effect.

5. Aluminium zonnescherm

Dat aluminium zonnescherm wat je gebruikt om je auto koel te houden na een dagje strand, kun je ook gebruiken als reflectiescherm voor foto’s om het licht te beinvloeden. De zon weerkaatst op het scherm en zo maak je buiten mooie portretfoto’s met de juiste belichting.

6. Standaard en sluiterknop

Deze ‘hack’ vergt wat meer werk. Door enkele stukjes karton uit te snijden, maak je een iPhone-houder die fungeert als statief. Steek je iPhone koptelefoon erin en gebruik de plus-knop van de volumeknoppen als sluiterknop. Handig om foto’s te maken van plekken waar je niet goed bij kan, óf voor selfies ‘zonder handen’. Een fotoshoot met jezelf!

iphone fotografie

7. Onderwater foto’s

Je iPhone is niet waterdicht, maar een simpel trucje zorgt er toch voor dat je onderwater foto’s kunt maken. Doe je iPhone op zijn kop in een glas en doe het glas vervolgens in het water, maar dompel het niet onder. Zolang er geen water in het glas komt, kun je gewoon foto’s maken van wat er onder het wateroppervlak afspeelt, terwijl je iPhone veilig droog blijft.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu