YouTube-incognitomodus: zo kijk je anoniem en ongestoord video’s
Florence Peeters

YouTube laat je voortaan ook incognito kijken. Hierdoor wordt er niet bijgehouden wat je kijkt, en beïnvloedt dat ook niet je videosuggesties. Zo werkt de incognitomodus.

Anoniem YouTube-video’s kijken

YouTube heeft de incognitomodus eindelijk aan de iOS-app toegevoegd. De functie is al sinds vorig jaar beschikbaar voor Android-gebruikers, maar nu kunnen ook iOS-gebruikers ongestoord kijken. Het videoplatform geeft gebruikers zo de keuze om anoniem video’s te checken.

In de incognitomodus wordt niet bijgehouden hoe en waar je naar kijkt. Zo slaat YouTube in deze modus geen kijkgeschiedenis op, maar krijg je daardoor ook geen persoonlijke videosuggesties op basis van je kijkgedrag.

Zo schakel je de YouTube-incognitomodus in of uit

Om meer privacy te hebben of te voorkomen dat je guilty pleasures als mukbangs of het repertoire van Django Wagner je kijksuggesties teveel beïnvloeden, kun je deze modus dus inschakelen. Dit doe je als volgt.

YouTube incognitomodus

  1. Open de YouTube-app op je iPhone of iPad;
  2. Tik rechtsboven op jouw account-icoontje;
  3. Selecteer hier ‘Incognitomodus inschakelen’.

De eerste keer dat je incognito gaat, krijg je een melding waar nogmaals in staat dat je privé-sessie wordt gewist zodra je weer terugschakelt naar je account. Wees je er wel bewust van dat al je activiteiten altijd nog zichtbaar zijn voor je werkgever, school of internetprovider. Dit werkt hetzelfde als bijvoorbeeld de incognitomodus van browser Google Chrome.

Terwijl de optie geactiveerd is, kun je YouTube gebruiken alsof je niet bent ingelogd. Dit betekent dus ook dat je geen toegang hebt tot je Bibliotheek, Abonnementen of video’s kan toevoegen aan je afspeellijsten.

Je kunt zien dat je incognito kijkt doordat je profielfoto is veranderd in het incognito-icoontje en tijdens het scrollen door YouTube staat er onderaan een smalle balk met de melding ‘Je bent incognito’.

Om de modus weer uit te schakelen en dus weer ‘openbaar’ video’s te kijken, tik je rechtsboven op het incognito-icoontje. In het menu tik je vervolgens op ‘incognitomodus uitschakelen’. Je wordt vanzelf weer ingelogd in je account. Daarnaast schakelt YouTube de modus automatisch uit als je de app een paar uur niet gebruikt. Als je dus even later opnieuw incognito wil kijken, zul je de functie opnieuw moeten inschakelen.

YouTube

Google LLC

9 (3104 reviews)
Gratis via App Store

Check meer tips voor apps

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.