Zo zet je automatisch afspelende YouTube-video’s uit
Michel van 't Klaphek

Vind je het maar irritant dat video’s in de YouTube-app automatisch beginnen af te spelen, zonder dat je erop geklikt hebt? Zo zet je dit uit in 4 stappen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

YouTube autoplay uitzetten op thuisscherm: zo doe je dat

YouTube speelt video’s op het thuisscherm automatisch af. Dit gebeurt geruisloos: pas als je de video aantikt komt er audio bij. Het gaat hier niet om een korte preview van een paar seconden, maar de hele video. Zodra je de video aantikt begint hij automatisch op het punt waar je gebleven was.

De automatische voorvertoning op het thuisscherm kent voor- en nadelen. Aan de ene kant is het zo makkelijk om te zien of je een filmpje interessant vind, en verder wil kijken. Aan de andere kant trekken alle filmpjes de aandacht. Bovendien slurpen ze data en trekken ze je iPhone-batterij sneller leeg. Gelukkig kun je er daarom voor kiezen om de functie uit te zetten.

Zo schakel je automatisch spelende video’s op het Home-scherm uit:

  1. Open de YouTube-app op je iPhone of iPad en tik op je profiel rechtsboven;
  2. Ga naar ‘Instellingen’, scrol naar beneden en selecteer ‘Automatisch afspelen op de homepage’;
  3. Zet de functie uit, of geef aan dat de video’s alleen afspelen wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk;
  4. Druk op het pijltje linksboven om de instellingen op te slaan.


Vanaf nu beginnen video’s niet langer automatisch af te spelen. In hetzelfde menu kun je ervoor kiezen om de algemene autoplay-functie uit te zetten. Hierbij begint de volgende video automatisch wanneer je een filmpje hebt afgekeken. YouTube probeert er zo natuurlijk voor te zorgen dat je zo lang mogelijk blijft kijken.

Lees het laatste nieuws over YouTube

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.