Tip: Zo bedien je HomeKit-apparaten met de Woning-app in macOS Mojave

Florence Peeters
1 oktober 2018, 16:56
3 min leestijd
Tip: Zo bedien je HomeKit-apparaten met de Woning-app in macOS Mojave

Dankzij de macOS Mojave-update is het voortaan mogelijk om HomeKit-apparaten te besturen vanaf je Mac. Zo werkt Apples Woning-app in Mojave.

Lees verder na de advertentie.

Apple voegt Woning-app in macOS Mojave toe

De Woning-app waarmee je HomeKit-apparaten bedient, is al langer beschikbaar voor iOS-apparaten en zit ook in tvOS voor Apple TV. HomeKit is een ecosysteem voor het centraal besturen van alle slimme apparaten in je huis met je Apple-toestel.

Hierbij kun je denken aan je lampen, sloten, camera’s, deuren en schakelaars. Nu macOS Mojave uit is, bedien je ook vanaf je Mac gemakkelijk alle producten die gekoppeld zijn aan de HomeKit.

Zo werkt de Woning-app in macOS Mojave

Voordat je apparaten kan bedienen vanaf je Mac, moet je de Woning-app eerst toegang geven tot iCloud. Vervolgens verschijnen al je apparaten in de lijst. Een lamp of schakelaar in- of uitschakelen doe je simpelweg door op het icoontje te klikken. Wit staat voor aan, grijs voor uit.

Woning-app in macOS Mojave

Door een rechtermuisklik kom je bij de menu’s ‘Instellingen’ en ‘Toon regelaars’. In Instellingen pas je de naam aan van een apparaat, welke kamer deze zich bevindt en kun je ook aangeven of deze moet worden weergegeven bij Favorieten.

Woning-app in macOS Mojave

‘Toon regelaars’ is de plek waar je bijvoorbeeld de kleur en helderheid van lampen of de temperatuur van je thermostaat kan aanpassen. Teruggaan naar het hoofdscherm doe je via de terug-knop linksboven.

Apparaten automatiseren in de Woning-app

Wanneer je niet alleen apparaten wil bedienen maar ook routines voor ze wil instellen, dan regel je dit gemakkelijk vanaf je Mac. Ga naar het menu ‘Automatisering’ en selecteer ‘Voeg automatisering toe’. Hier verschijnen verschillende opties om als automatische routine in te stellen.

Vanuit hier stel je bijvoorbeeld in dat een bewegingssensor op de oprit detecteert dat je thuiskomt, waarna de lampen in de gang en woonkamer aan springen. Of stel in dat je thermostaat op bepaalde tijdstippen aan gaan, zodat deze ‘s nachts lager staat en het altijd al warm is wanneer je thuiskomt.

Woning-app in macOS Mojave

Je kiest één of meerdere slimme apparaten waar je een automatische routine voor wil instellen. Geef aan wat er wanneer moet gebeuren en test de automatisering. Wanneer de routine is zoals jij het wil, klik je op ‘Gereed’.

De Mac-app voor HomeKit is geen oplossing om vanaf een andere locatie dan thuis apparaten te bedienen. Automatiseringen werken namelijk alleen wanneer je iPhone of iPad, Mac en HomeKit-apparaten op hetzelfde wifi-netwerk actief zijn. Met andere woorden: de routines werken alleen wanneer je thuis bent. Wanneer je van huis bent en producten wil bedienen, heb je een Apple TV van derde generatie of nieuwer nodig. De Apple TV fungeert dan als hub.

Mac-app heeft gebreken

De Woning-app voor macOS is wel iets minder uitgebreid dan die voor iOS. Het is namelijk niet mogelijk om vanaf je app nieuwe slimme devices als een lamp of deurbel toe te voegen. Dit is alleen in te stellen vanaf een iOS-apparaat.

Daarnaast kan de Mac-app nog niet detecteren wanneer je thuis bent, maar in de bètaversie Mojave 10.14.1 is dit alweer opgelost. De kans is dus redelijk groot dat deze gebreken van de Woning-app voor macOS in toekomstige updates worden verholpen.

Lees meer over macOS Mojave

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu