Werkt WhatsApp niet? Met deze 4 tips ben je zo weer aan het appen!
Michel van 't Klaphek

Werkt WhatsApp ineens niet meer, en kun je geen berichten meer versturen? Dankzij de volgende vier stappen ben je in no-time weer aan het appen!

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

WhatsApp werkt niet: 4 oplossingen

Bij een storing kun je weinig anders doen dan geduld hebben, maar in de meeste gevallen ligt het probleem ergens anders. Werkt WhatsApp niet? Check dan eerst de volgende mogelijke oplossingen.

1. Check of WhatsApp een storing heeft

Voordat je bergen met werk gaat verzetten, is het belangrijk om te controleren of jij de enige bent bij wie WhatsApp niet werkt. Ga hiervoor naar de website van AlleStoringen. Aan het hoge aantal storingen merk je snel genoeg of de chatdienst down is of niet.

2. Controleer je internetverbinding

Werkt WhatsApp nog steeds niet, maar lijk je de enige te zijn? Dan ligt het probleem waarschijnlijk aan de internetverbinding. Als het signaal zwak is kun je geen berichten versturen en ontvangen, en blijven appjes ‘hangen’. Dit is zichtbaar aan het klokteken dat naast je berichten blijft staan. Pas zodra je een vinkje ziet is het bericht verzonden, en bij twee vinkjes heeft de ontvanger het appje binnen.

Whatsapp tips

Verbreek je wifi- of mobiele data-verbinding en koppel je smartphone opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost. Is er een ander wifi-netwerk in de buurt? Maak hier dan verbinding mee. Indien je nu wel berichtjes kunt verzenden is je router waarschijnlijk het probleem. Start het kastje opnieuw op door de stekker er even uit te halen, en vervolgens weer aan te sluiten.

Kun je alleen geen WhatsApp-berichten versturen via mobiele data? Controleer dan of je niet toevallig over je internetbundel bent heengegaan. Log op iemand anders zijn of haar telefoon in bij het klantenportaal van je provider om je recente verbruik te bekijken, of gebruik hiervoor een computer met internetverbinding.

3. Opnieuw opstarten en updaten

Soms wil het nog weleens helpen om je iPhone even opnieuw op te starten. Zorg bovendien dat je altijd de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt, en er geen updates klaarstaan. Wanneer bovenstaande oplossingen niet helpen is tijd om je netwerkinstellingen te verwijderen. Hierdoor worden alle opgeslagen opties voor mobiele- en wifi-netwerken vergeten:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
  2. Tik op ‘Algemeen’ en ga naar ‘Stel opnieuw in’;
  3. Kies ‘Herstel netwerkinstellingen’ en bevestig je keuze.

whatsapp werkt niet netwerkinstellingen iphone

4. Apn-instellingen opvragen

Werken geen van bovenstaande oplossingen? Dan is het tijd om te controleren of je wel de juiste apn-instellingen gebruikt. Deze gegevens zijn nodig om contact te maken met het netwerk van je provider. Het is niet waarschijnlijk dat hier het probleem ligt, want je provider stelt deze instellingen automatisch in.

Check onze tipspagina voor een overzicht van de apn-instellingen per provider en controleer of je de juiste opties heb ingesteld. Ga naar de Instellingen-app, kies ‘Mobiele data’, ‘Opties mobiele data’ en vervolgens ‘Mobiel datanetwerk’ om de gegevens in te stellen.

Meer over WhatsApp

Een appje sturen kan iedereen, maar wist je dat WhatsApp een hoop onbekende functies heeft? Zo kun je WhatsApp bijvoorbeeld beveiligen met Face ID of Touch ID, zodat je berichten privé blijven.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.