Werkt WhatsApp niet? Met deze tips ben je zo weer aan het appen!

Piet-Jan Lentjes
18 juli 2020, 10:12
3 min leestijd
Werkt WhatsApp niet? Met deze tips ben je zo weer aan het appen!

Werkt WhatsApp ineens niet meer, en kun je geen berichten meer versturen? Wat nu? Geen nood! Dankzij de tips ben je in no-time weer aan het appen.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp werkt niet: zo los je het op

Het blijft vervelend: WhatsApp werkt niet en natuurlijk precies wanneer je een berichtje wilt sturen. Wat nu? Je app opnieuw installeren heeft vaak geen zin. Gelukkig zijn er genoeg andere zaken om te checken.

1. Check of WhatsApp een storing heeft

Voordat je in de instellingen van je iPhone en WhatsApp duikt, is het belangrijk om te controleren of jij de enige bent bij wie de populaire chat-app niet werkt. Ga hiervoor naar de website van AlleStoringen. Je ziet daar meteen of er een storing is bij WhatsApp. Is er een storing gaande? Dan zit er helaas niets anders op dan te wachten tot de storing is opgelost.

WhatsApp werkt niet: storing checken

2. Check de internetverbinding

Werkt WhatsApp niet en lijkt het erop dat je de enige bent met dit probleem? Dan ligt het waarschijnlijk aan de internetverbinding. Bij een te zwak signaal is het niet mogelijk om berichten te sturen en ontvangen. Gestuurde appjes blijven dan ‘hangen’.

Aan het wifi-icoontje en het pictogram van het mobiel signaal (bovenaan het scherm van je iPhone) zie je hoe sterk het signaal is. Zijn de streepjes grijs en is het signaal slecht? Probeer dan om ergens anders te gaan staan en bijvoorbeeld even naar buiten te lopen als je binnen bent.

Lees ook: Krijg je de ‘Geen service’-melding op je iPhone? Probeer dan deze 6 tips

Whatsapp tips

3. Verbreek je internetverbinding

Verbreek je wifi- of mobiele data-verbinding en koppel je smartphone opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost. Is er een ander wifi-netwerk in de buurt? Maak hier dan verbinding mee. Indien je nu wel berichtjes binnen krijgt is je router waarschijnlijk het probleem. Start het kastje opnieuw op door de stekker er even uit te halen, en vervolgens weer aan te sluiten.

Soms helpt het ook om je wifi-verbinding uit te schakelen en gebruik te maken van je mobiele data. Wanneer een wifi-netwerk door een externe partij wordt beheerd (bijvoorbeeld op je werk of school), kan het zijn dat WhatsApp wordt geblokkeerd. Zolang je verbonden bent met dat wifi-signaal, is het niet mogelijk om berichten te sturen of ontvangen.

4. Check je internetbundel

WhatsApp-berichten sturen via mobiele data werkt niet? Controleer dan of je niet over je internetbundel bent heengegaan, want dan werkt WhatsApp niet. Vaak krijg je hier automatisch een melding over, maar even checken in de app of op de website van je provider kan nooit kwaad.

Ook interessant: Is je mobiele databundel te snel op? Deze tips helpen je om data te besparen

Internetbundel checken

5. Opnieuw opstarten en updaten

Soms wil het helpen om je iPhone opnieuw te starten. Zorg daarnaast dat je altijd de nieuwste versie van WhatsApp geïnstalleerd hebt. Check voor de zekerheid altijd of er nieuwe updates zijn. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Tik op de app ‘App Store’;
  2. Rechtsboven tik je op je profielafbeelding;
  3. Veeg het venster naar beneden om te controleren of er updates zijn;
  4. Tik onder ‘Komende automatische updates’ op ‘Werk alle bij’;
  5. Alle beschikbare updates worden geïnstalleerd.

6. Netwerkinstellingen verwijderen

Wanneer bovenstaande oplossingen niet helpen is tijd om je netwerkinstellingen te verwijderen. Hierdoor worden alle opgeslagen opties voor mobiele- en wifi-netwerken vergeten:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
  2. Tik op ‘Algemeen’ en scrol naar beneden.
  3. Kies voor ‘Stel opnieuw in’;
  4. Kies ‘Herstel netwerkinstellingen’ en bevestig je keuze.
Netwerkinstellingen herstellen

Meer over WhatsApp

Een appje sturen kan iedereen, maar wist je dat WhatsApp een hoop onbekende functies heeft? Zo kun je WhatsApp bijvoorbeeld beveiligen met Face ID of Touch ID, zodat je berichten privé blijven.

Daarnaast brengt WhatsApp regelmatig updates uit die nieuwe handige functies bevatten. Zo heeft het bedrijf recent bekendgemaakt dat WhatsApp spoedig geanimeerde stickers krijgt.

6 handige WhatsApp-functies die je (vast) nog niet kende

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen