Zo zoek, bewerk en stuur je WhatsApp-gifs
Erwin Vogelaar

Gifs zijn naast emoji een vast onderdeel van onze gesprekken geworden. Op deze manier stuur je WhatsApp-gifs op iOS.

WhatsApp-gifs zoeken, bewerken en sturen

Het is al een tijdje mogelijk om gifs in WhatsApp te zoeken en te versturen. Terwijl andere apps deze functie duidelijk in beeld zetten, zit het bij WhatsApp een beetje verborgen. Hierdoor moet je echt gericht naar de functie op zoek. Wij helpen je graag een handje op weg. In dit artikel leggen we niet alleen uit waar je de gifs vindt, maar ook hoe je ze bewerkt, opslaat en op een alternatieve manier zoekt.

Gifs via WhatsApp zoeken

Om gifs direct via WhatsApp te zoeken, doorloop je de volgende stappen.

 • Open WhatsApp;
 • Kies voor een gesprek;
 • Tik linksonder op het plusje en kies vervolgens voor ‘Foto- en videobibliotheek’;
 • In het nieuwe scherm zie je jouw eigen filmrol, maar linksonder staat een ‘GIF’-knop met een vergrootglas. Tik hierop;
 • Nu kun je zoeken in de database van Giphy.

Hier gebruik je woorden waarmee een gif in het algemeen beschreven kan worden. Bijvoorbeeld ‘applaus’, ‘nee’ of ‘facepalm’. Kies vervolgens een gif uit. Tik je op een gif, dan krijg je eerst nog de kans om deze te bewerken.

whatsapp-gifs

Gifs bewerken in WhatsApp

Als je hier een gif kiest, krijg je eerst nog de mogelijkheid om deze te bewerken. Veel andere diensten bieden deze optie niet. Bovenin het scherm zie je een balk. Sleep je de zijkanten naar binnen, dan zorgt je dat de gif in lengte wordt bijgesneden. Druk je op de crop-knop, dan is de gif qua formaat bij te snijden of te draaien.

Daarnaast versier je de gif door stickers, tekst of tekeningen toe te voegen. Tik op de emoji-knop om een emoji als sticker te plaatsen waar je het formaat van mag aanpassen. Voor tekst tik je op de letter ‘T’, waarna je de optie krijgt om woorden en zinnen in elke kleur te typen. Met het potloodje maak je de gif af door er overheen te tekenen. Wil je een bewerking ongedaan maken, dan druk op het terugpijltje bovenin het scherm.

whatsapp-gifs

Ben je klaar? Dan heb je de optie om een onderschrift toe te voegen, maar dat is niet verplicht. Om te verzenden druk je op de blauwe verzendknop. Wil je niets bewerken, dan mag je ook direct op deze knop klikken.

Sla gifs op als favoriet

Maak je gebruik van de zoekmachine van Giphy, dan hoef je niet elke keer je favoriete gif op te zoeken. Je kunt namelijk gifs als favoriet markeren. Hiervoor houdt je in een gesprek je vinger enkele seconden op de gif. In het menuutje dat vervolgens verschijnt staat links een sterretje. Tik op dit sterretje om de gif op te slaan.

Om opgeslagen gifs te vinden ga je naar dezelfde plek waar je normaal gifs zoekt binnen WhatsApp. Bovenin in het scherm staan twee tabs. Eentje met ‘Zoek’, waar je nieuwe gifs vindt. De andere tab heet ‘Met ster gemarkeerde gifs’, hoewel je mogelijk enkel ‘Met ster gem…’ ziet. Tik hierop om je favoriete gifjes weer terug te vinden.

Download WhatsApp in de App Store (gratis)

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

9 (9691 reviews)
Gratis via App Store

Gifjes zoeken en verzenden via Gboard

Als je op een nog makkelijkere manier gifs wil zoeken, dan doe je dat via Gboard. Dit toetsenbord van Google heeft een ingebouwde zoekfunctie voor gifs. Om gifs te zoeken en te versturen in WhatsApp via Gboard, doorloop je de volgende stappen.

 • Open WhatsApp;
 • Open een gesprek;
 • Tik op het G-icoontje in de linkerbovenhoek van het toetsenbord;
 • Typ je zoekwoord en kies onderin voor ‘gif’;
 • Kies de gif uit die je wil verzenden door erop te tikken, waarna Gboard de gif kopieert naar je klembord;
 • Tik op het tekstveld en druk op ‘Plak’ om de gif te bewerken en te verzenden.

whatsapp-gifs

Download Gboard in de App Store (gratis)

Gboard: het Google-toetsenbord

Google, Inc.

8 (13 reviews)
Gratis via App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.