De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Uitleg: zo zoek, bewerk en stuur je WhatsApp-gifs

Erwin Vogelaar
2 januari 2019, 16:49
3 min leestijd
Uitleg: zo zoek, bewerk en stuur je WhatsApp-gifs

Gifs zijn naast emoji een vast onderdeel van onze gesprekken geworden. In dit artikel vertellen we je alles over gifjes in WhatsApp voor je iPhone.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp-gifs zoeken, bewerken en sturen

Het is al een tijdje mogelijk om gifs in WhatsApp te zoeken en te versturen. Terwijl andere apps deze functie duidelijk in beeld zetten, zit het bij WhatsApp een beetje verborgen. Hierdoor moet je echt gericht naar de functie op zoek. Wij helpen je graag een handje op weg. In dit artikel leggen we niet alleen uit waar je de gifs vindt, maar ook hoe je ze bewerkt, opslaat en op een alternatieve manier zoekt.

Gifs via WhatsApp zoeken

Om gifs direct via WhatsApp te zoeken, doorloop je de volgende stappen.

 1. Open WhatsApp op je iPhone;
 2. Kies een gesprek uit het chatoverzicht;
 3. Tik op het stickericoontje in de typbalk;
 4. Je toetsenbord verandert nu in een overzicht van stickers. Tik onderin op de ‘GIF’-knop om naar gifs te gaan. Hier kun je er snel eentje selecteren;
 5. Linksonder staat een vergrootglas-icoontje. Tik hierop. Nu kun je uitgebreid zoeken in de database van Giphy.

Hier gebruik je woorden waarmee een gif in het algemeen beschreven kan worden. Bijvoorbeeld ‘applaus’, ‘nee’ of ‘facepalm’. Kies vervolgens een gif uit. Tik je op een gifje, dan krijg je eerst nog de kans om deze te bewerken.

Gifs bewerken in WhatsApp

Als je hier een gif kiest, krijg je eerst de mogelijkheid om deze te bewerken. Veel andere diensten bieden deze optie niet. Bovenin het scherm zie je een balk. Sleep je de zijkanten naar binnen, dan zorgt je dat de gif in lengte wordt bijgesneden. Druk je op de crop-knop, dan is het gifje qua formaat bij te snijden of te draaien.

Daarnaast versier je de gif door stickers, tekst of tekeningen toe te voegen. Tik op de emoji-knop om een emoji als sticker te plaatsen waar je het formaat van mag aanpassen. Voor tekst tik je op de letter ‘T’, waarna je de optie krijgt om woorden en zinnen in elke kleur te typen. Met het potloodje maak je de gif af door er overheen te tekenen. Wil je een bewerking ongedaan maken, dan druk op het terugpijltje bovenin het scherm.

Ben je klaar? Dan heb je de optie om een onderschrift toe te voegen, maar dat is niet verplicht. Om te verzenden druk je op de blauwe verzendknop. Wil je niets bewerken, dan mag je ook direct op deze knop klikken.

Sla gifs op als favoriet

Maak je gebruik van de zoekmachine van Giphy, dan hoef je niet elke keer je favoriete gif op te zoeken. Je kunt namelijk gifs als favoriet markeren. Hiervoor houdt je in een gesprek je vinger enkele seconden op de gif. In het menuutje dat vervolgens verschijnt staat de optie ‘Met ster markeren’. Tik hierop om de gif op te slaan.

Om opgeslagen gifs te vinden, ga je naar dezelfde plek waar je normaal gifs zoekt binnen WhatsApp. Bovenin in het scherm staan verschillende tabs, met helemaal links je laatst gebruikte en favoriete gifjes. Je favorieten vind je hier onder het ster-icoontje. Je laatst gebruikte gifjes worden verzameld onder het klokje links ervan.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Inc.

Gratis via App Store

Gifjes zoeken en verzenden via Gboard

Een andere gemakkelijke manier om gifs te zoeken, is via Gboard. Dit toetsenbord van Google heeft een ingebouwde zoekfunctie voor gifs. Om gifjes te zoeken en te versturen in WhatsApp via Gboard, doorloop je de volgende stappen.

 • Open WhatsApp;
 • Open een gesprek;
 • Tik op het G-icoontje in de linkerbovenhoek van het toetsenbord;
 • Typ je zoekwoord en kies onderin voor ‘gif’;
 • Kies de gif uit die je wil verzenden door erop te tikken, waarna Gboard de gif kopieert naar je klembord;
 • Tik op het tekstveld en druk op ‘Plak’ om de gif te bewerken en te verzenden.
whatsapp-gifs

Gboard: het Google-toetsenbord

Google LLC

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu