Welke MacBook heb ik nodig in 2024?

16 april 2024, 17:00
5 min leestijd
Welke MacBook heb ik nodig in 2024?

Dit artikel is een handig hulpje voor iedereen die zich afvraagt ‘welke MacBook heb ik nodig in 2024?’. Wij vertellen je welke MacBooks er zijn en waar je de beste deals vindt!

Lees verder na de advertentie.

Welke MacBook heb ik nodig in 2024?

Het type MacBook dat je nodig hebt, hangt af van je specifieke behoeften. Overweeg factoren zoals budget, prestaties en gebruiksscenario’s bij het kiezen tussen de MacBook Air, MacBook Pro of een ander model van Apple dat het beste past bij jouw wensen. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Gebruiksscenario’s en prestaties

Een van de belangrijkste dingen die je voor jezelf duidelijk moet hebben, is wat je met de MacBook wilt gaan doen. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan is een MacBook Air zeker voldoende. Doe je vaak aan videobewerking en 3D-rendering, dan heb je absoluut een MacBook Pro nodig.

13 en 15 inch

Hoe belangrijk is mobiliteit?

Hoewel je alle MacBooks relatief gemakkelijk kunt meenemen, zit er natuurlijk wel verschil in de afmetingen en het gewicht. Sleep je jouw MacBook dagelijks overal mee naartoe, dan merk je al snel dat een MacBook Air prettiger is om mee te nemen dan een MacBook Pro. Zo weegt een MacBook Pro 16 inch 2,14 kilogram, terwijl dat bij de 13-inch MacBook Air slechts 1,24 kilogram is. Dat is bijna het dubbele.

Budget bepaalt de grens

Welke MacBook je kiest, hangt ook samen met je budget. Een MacBook Pro is sowieso al prijzig en als je extra opslagruimte en werkgeheugen nodig hebt al helemaal. De prijzen van een MacBook lopen uiteen van ongeveer 1300 tot 4500 euro. Voor de MacBook Pro 2023 (M3) betaal je minimaal € 1.869,-, bij de MacBook Air 2024 ligt die prijs op € 1.149,-.

Een groot verschil dus, waar je zeker rekening mee moet houden als je nog niet weet welke MacBook je nodig hebt. Is je budget lager dan de MacBook die je eigenlijk wilt? Dan is het de vraag of je beter een goedkoper model kunt kopen, of misschien beter kunt kiezen voor een wat ouder tweedehands of refurbished model. Vaak zijn de MacBooks van één of twee jaar geleden nog een prima keuze door de kleine verschillen met de nieuwste generatie.

Een MacBook Air of een MacBook Pro

Aan de hand van bovenstaande informatie zou je ruwweg moeten kunnen inschatten of je een MacBook Air of een MacBook Pro nodig hebt. Vervolgens moet je nog bepalen welk model voor jou de beste keuze is. Daarom kijken we nu naar de verschillen tussen de beschikbare modellen.

welke macbook

Welke MacBook Air heb ik nodig?

Ga je voor een nieuwe MacBook Air, dan heb je in 2024 drie opties: MacBook Air 13 inch M2, MacBook Air 13 inch M3 en MacBook Air 15 inch M3. De MacBook Air 13 inch M2 is met een vanaf-prijs bij Apple van 1299 euro de goedkoopste optie. Die laptop draait nog op de M2-chip, maar voor de gemiddelde gebruiker is dat een prima optie. De M3-versie heeft een snellere chip en heeft minder snel last van vingerafdrukken op de behuizing. Die koop je bij Apple vanaf 1529 euro.

Sinds vorig jaar is er ook een versie van 15 inch. Deze MacBook Air 2024 met 15-inch scherm is vergelijkbaar met de MacBook Air 13 inch M3, alleen krijg je een groter scherm met een hogere resolutie. Zo’n groter scherm kan heel fijn zijn, maar houd er rekening mee dat de mobiliteit minder wordt door de grotere afmetingen en het hogere gewicht. De 15 inch-versie is met 1759 euro bij Apple ook gelijk een heel stuk duurder.

Apple MacBook Air 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.369,-

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 1.199,-

Bekijk prijzen
welke macbook

Welke MacBook Pro heb ik nodig?

Kies je een nieuwe MacBook Pro, dan heb je in 2024 ook hier drie verschillende opties: MacBook Pro 14 inch M3, MacBook Pro 14 inch M3 Pro/Max en MacBook Pro 16 inch M3 Pro/Max. Geen M2-chip dus, maar een M3, M3 Pro of M3 Max.

Het enige echte verschil, afgezien van het verschil in grootte tussen de 14 inch en 16 inch, is de chip die erin zit. De M3 is een razendsnelle chip, maar de M3 Pro en M3 Max doen er nog een flinke schep bovenop, zoals onderstaande afbeelding laat zien.

Welke Macbook heb ik nodig

Zoals gezegd is een MacBook Pro aan te raden wanneer je veel aan videobewerking en 3D-rendering doet. Ook als je grafisch veeleisende games speelt, heeft een Pro-model de voorkeur. Of je een MacBook Pro met een M3 Pro of een M3 Max chip nodig hebt, ligt aan hoe zwaar de taken die je moet uitvoeren doorgaans zijn. Als je die nodig hebt, dan weet je dat waarschijnlijk wel. Heb je geen idee, dan is de kans groot dat een ‘gewone’ M3-chip voldoende is.

De prestaties gaan bij elke chip flink omhoog, maar dat geldt ook voor de prijs. De vanaf-prijs bij Apple voor een MacBook Pro M3 is 2029 euro, voor een MacBook Pro M3 Pro 2549 euro en voor een MacBook Pro M3 Max maar liefst 4049 euro.

Apple MacBook Pro 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.869,-

Bekijk prijzen

Een refurbished MacBook is goedkoper

Heb je niet zoveel te besteden, dan kan het een goed idee zijn om een ouder refurbished model te kiezen. In het geval van een MacBook Air zou dat dan de MacBook Air M1 zijn. Bij Apple betaal je daar zo’n 900 euro voor, maar er zijn plekken waar je al een refurbished model koopt voor een kleine 800 euro. Je kunt uiteraard ook een MacBook Pro M2 refurbished aanschaffen.

Apple MacBook Air prijzen vergelijken

Nieuw

€ 959,-

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 459,99

Bekijk prijzen
m1 air

Conclusie: welke MacBook heb ik nodig in 2024?

Bij de MacBook Air is het redelijk simpel: voor de gemiddelde gebruiker is de MacBook Air 13 inch M2 helemaal prima. Wil je een moderner en krachtiger model, dan is de MacBook Air 13 inch M3 wat je nodig hebt. En als je een groter scherm wilt, dan kies je voor de MacBook Air 15 inch M3. Is je budget niet hoog genoeg, dan is een refurbished MacBook Air 13 inch M1 nog een optie.

Bij de MacBook Pro is de 14 inch M3 voor de meeste mensen een goede keuze. De andere twee modellen zijn voornamelijk bedoeld voor professionals. Als gemiddelde gebruiker koop je dan echt meer dan je nodig hebt. Dat is op zich niet erg, maar je betaalt dan ook meer dan nodig is.

Uiteraard kun je zowel de MacBook Air als de MacBook Pro ook nog verder uitbreiden met meer opslagruimte en meer werkgeheugen. Of je dat nodig hebt is natuurlijk heel persoonlijk en ook weer afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Ook hier geldt: de standaarduitvoering is voor de gemiddelde gebruiker voldoende.

Bronnen afbeeldingen: apple, apple, apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu