Stappenplan: een wachtwoordmanager gaan gebruiken in 5 stappen

Lars Paijmans
4 september 2019, 15:11
4 min leestijd

Weet jij al je online wachtwoorden uit je hoofd? Dan zijn ze waarschijnlijk niet goed genoeg. Ga dus vandaag nog een wachtwoordmanager gebruiken. Dat is sneller en veel veiliger.

Lees verder na de advertentie.

Een wachtwoordmanager instellen in 5 stappen

Hoeveel online accounts heb jij door de jaren heen aangemaakt? Van je verzekering tot je social media-accounts en bankrekening: ieder jaar komen er nieuwe accounts en diensten bij, die allemaal een eigen wachtwoord nodig hebben.

Voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord of een variatie erop gebruiken is niet slim. Als er een keer gegevens uitlekken of je account gekraakt wordt liggen ook de inloggegevens van andere accounts op straat. Gebruik daarom een wachtwoordmanager, een slim alternatief om je wachtwoorden niet alleen te onthouden maar ook ijzersterk te maken. Dat is in vijf stappen al gebeurd.

wachtwoordmanager instellen

1. Kies een wachtwoord-app

Om te beginnen heb je eerst een wachtwoordmanager nodig. Er zijn veel keuzes, maar de twee grootste zijn 1Password en LastPass. Omdat LastPass ook een gratis versie heeft en dus het meest toegankelijk is, zullen we deze app gebruiken als voorbeeld in dit stappenplan. De stappen voor andere wachtwoordmanagers zijn echter te vergelijken hiermee, dus kies gewoon de dienst die jij wilt.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps

Om te beginnen download je de LastPass-app op je iPhone en ga je op je Mac of Windows PC naar de website van LastPass. Daar maak je een account aan en verzin je een hoofdwachtwoord. Let op: dit is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden, dus zorg ervoor dat je deze zo moeilijk mogelijk te raden maakt.

LastPass Password Manager

LogMeIn, Inc.

Gratis via App Store

2. Verzin een goed hoofdwachtwoord

Voor het verzinnen van een goed hoofdwachtwoord hebben we een paar praktische tips voor. Zo is het altijd slim om kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens te gebruiken. Dat maakt het wel wat lastiger om te onthouden, tenzij je een volledige zin gebruikt als wachtwoord.

Probeer voor de hand liggende dingen zoals je adres of woonplaats en werk te mijden en kies iets willekeurigs. Zoals DeNaamVanMijnKatIsDibbesHijIs1JaarOud! of DeGroeneGordijnenVanDeOverburenOpNummer67B! Op die manier heb je een wachtwoord dat gemakkelijk te onthouden is, toch een flinke lengte heeft en ook cijfers en leestekens bevat.

Sterk wachtwoord

3. Stel tweestapsverificatie in

Deze extra stap is zo belangrijk dat we het eigenlijk geen extraatje maar een verplicht onderdeel willen noemen. Omdat al je wachtwoorden in de wachtwoordmanager staan, is het heel belangrijk dat je die kluis zo goed mogelijk afsluit.

Dat begint al met een goed wachtwoord, maar maak je pas echt goed door tweestapsverificatie aan te zetten. Zoals de naam al zegt voeg je hiermee een tweede beveiligingsstap toe, zodat zelfs als iemand je wachtwoord weet geen toegang heeft tot je account.

Ook hiervoor kun je meerdere apps gebruiken, maar wij kiezen voor Google Authenticator. Een hele simpele, gratis en toegankelijke app. Je gaat hiervoor naar de website van Lastpass, logt in met je acount, ga naar accountinstellingen, kies ‘multifactor-opties’ en schakel Google Authenticator in.

Vervolgens scan je de QR-code op je scherm met de Google Authenticator app om de app te koppelen aan je account. Voortaan als je nu inlogt heb je zowel je wachtwoord als deze zescijferige code nodig.

Lees ook: Tweestapsverificatie uitgelegd: 6 dingen die je moet weten

Google Authenticator

Google LLC

Gratis via App Store
Safari 12.0

4. Gebruik extenties en de ingebouwde iOS-functies

Tot slot raden we aan om niet alleen de LastPass-app op je iPhone te zetten maar ook de browser-extensie van de dienst in je browser te zetten op je Mac of PC. Hierdoor stelt de app zelfstandig wachtwoorden voor en kun je veel gemakkelijker inloggen. Deze zijn gratis te downloaden via de website van Lastpass.

Dat gebeurt allemaal automatisch en de app waarschuwt je ook voor websites waar je een te zwak wachtwoord voor gebruikt. Je kunt de extensie bijvoorbeeld downloaden voor Safari, Chrome en Safari.

5. Vul je kluis met je account

Nu alle technische zaken geregeld zijn, is het tijd om je kluis te vullen met je accounts. Ga er even goed voor zitten, want dit kan wel even duren. Zorg eerst dat je ingelogd bent en ga daarna de websites af waar je accounts voor hebt aangemaakt.

Voeg niet alleen je inloggegevens toe, maar maak meteen van het moment gebruik om je huidige wachtwoord te veranderen in een extra complex wachtwoord dat LastPass aanraadt. Dit doe je door op de Lastpass-knop in je browser te klikken en op ‘Genereer veilig wachtwoord’ te klikken. Voer deze gegevens vervolgens in en sla ze op in je kluis. De volgende keer dat je inlogt vult Lastpass automatisch je gegevens in.

Na het doorlopen van bovenstaande stappen ben je al een stuk veiliger, maar je kunt altijd nog verder gaan. Kijk eens bij onze onderstaande tips.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu