Tip: Zo stel je een sterk alfanumeriek wachtwoord in op je iPhone
Florence Peeters

Als je iPhone ontgrendelen met Touch ID of Face ID niet lukt, kun je nog altijd een toegangscode invoeren. Deze code is redelijk veilig, maar kan nog veel veiliger. Zo stel je een wachtwoord als toegangscode in op je iPhone of iPad.

Wachtwoord als toegangscode instellen

Als back-up voor Touch ID en Face ID heb je altijd nog een toegangscode die je iOS-apparaat beveiligt. Deze vier- of zescijferige code is prima als extra beveiliging, maar het kan veel beter. Hiervoor stel je een alfanumeriek wachtwoord in, eenzelfde soort wachtwoord van letters en cijfers wat je voor allerlei accounts gebruikt. Een wachtwoord als toegangscode stel je als volgt in.

  1. Open Instellingen en ga naar het menu ‘Face ID en toegangscode’ of op een oudere iPhone naar ‘Touch ID en toegangscode’;
  2. Voer je huidige toegangscode in;
  3. Tik hier op ‘Wijzig toegangscode’;
  4. Voer nogmaals je huidige toegangscode in;
  5. Hierna verschijnt er een scherm om je nieuwe code in te typen. Tik hier op ‘Toegangscodeopties’;
  6. Druk dan op ‘Aangepaste alfanumerieke code’;
  7. Vul hier een veilig wachtwoord, druk op ‘Volgende’ en herhaal dit wachtwoord;
  8. Tik op ‘Gereed’ om je nieuwe wachtwoord op te slaan.

Als je de pech hebt dat je je telefoon of iPad kwijtraakt of deze gestolen wordt, zal het op deze manier lastig zijn voor indringers om jouw apparaat te ontgrendelen. Het kost je misschien wat meer moeite om dit wachtwoord te onthouden in plaats van de toegangscode, maar je beschermt jouw gegevens er een stuk beter mee.

Bedenk een sterk wachtwoord

Bedenk dan ook een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is, maar niet simpel is. Wachtwoorden als je geboortedatum of de naam van je huisdier bieden alsnog weinig veiligheid. Bedenk een raar fantasiewoord of genereer een sterk wachtwoord met een wachtwoordmanager als 1Password.

Daarbij kun je de lengte en moeilijkheidsgraad aangeven, waarna de dienst een sterk wachtwoord genereert. Bewaar het wachtwoord goed, want als je vingerafdruk- of gezichtsscan even niet werkt, zul je ‘m moeten invullen.

Meer tips

Heb je nog geen wachtwoordmanager? Deze wachtwoord-apps bewaren al jouw gevoelige codes op een veilige plek. Ook een wachtwoordmanager instellen doe je vrij gemakkelijk. Lees ook ons overzicht van praktische privacytips voor meer veiligheid op je iOS-apparaat.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.