Refurbished iPhones: de voordelen en nadelen op een rijtje
Erwin Vogelaar

Ga je een iPhone of iPad aanschaffen, dan heb je de keuze voor een nieuw, tweedehands of refurbished toestel. Dit zijn de voordelen van refurbished.

Voordelen refurbished

Bij het aanschaffen van een iPhone en iPad heb je verschillende keuzes te maken. Bijvoorbeeld welk model je wil aanschaffen en hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Daarnaast heb je de lastige keuze of je voor een nieuw toestel gaat, een tweedehands toestel of een refurbished apparaat (check ook de betekenis van refurbished). Maar waarom zou je wel of niet voor een refurbished iPad of refurbished iPhone gaan?

→ Vergelijk alle refurbished iPhones   of lees eerst wat de voordelen en nadelen zijn:

1. Refurbished is goedkoper dan nieuw

Een nieuwe iPhone of iPad in de winkel kopen, kan behoorlijk duur zijn. Je bespaart natuurlijk geld door je oude toestel tweedehands te verkopen, maar als je een flink verouderde iPhone of iPad hebt, levert dat meestal niet veel op. Daarom is refurbished een interessante optie. Door het prijsverschil tussen refurbished en nieuw kun je behoorlijk besparen.

Hoeveel goedkoper een refurbished iPhone is hangt af van het model en de conditie. De gemiddelde besparing is al snel 20% ten opzichte van de nieuwprijs. Bij oudere modellen, die niet meer nieuw verkocht worden is de besparing doorgaans groter. Check onze refurbished iPhone vergelijker om te zien hoe goedkoop je al een refurbished toestel kunt vinden.

voordelen refurbished

Het prijsverschil vergeleken met een nieuw toestel kan oplopen tot maar liefst honderd euro, terwijl refurbished apparaten in de werkelijkheid vaak nauwelijks te onderscheiden zijn van nieuwe toestellen. Hierdoor kun je later bijvoorbeeld weer sneller een upgrade veroorloven. Bovenstaande tabel met cijfers van de Consumentenbond laat zien hoeveel je gemiddeld bespaart met een refurbished toestel, vergeleken met een nieuwe losse iPhone.

De meest populaire refurbished iPhone is op dit moment de iPhone 7, hieronder tref je de beste aanbiedingen aan in onze vergelijker:

Prijzen refurbished iPhone 7

→ Ontdek nu zelf het voordeel wat je kunt behalen met het kopen van een refurbished iPhone 7

2. Refurbished voelt nieuwer dan tweedehands

Een refurbished iPhone of iPad is net als een tweedehands toestel al gebruikt, maar terwijl je bij een tweedehands toestel niet zeker weet of alles goed werkt en of het toestel wel goed is schoongemaakt, is een refurbished toestel helemaal netjes opgeknapt en opgepoetst.

Refurbished toestellen koop je in verschillende condities, van duidelijk gebruikt tot sprankelend nieuw. Er wordt meestal duidelijk vermeld of er bijvoorbeeld gebruikssporen zichtbaar zijn. Vergeleken met tweedehands heb je bij refurbished toestellen echter meer het idee iets nieuws in handen te hebben. Bijvoorbeeld omdat er een gloednieuw scherm op is geplaatst zonder krasjes.

3. Je krijgt garantie

Wat je bij een tweedehands toestel niet krijgt en bij een refurbished toestel wel, is garantie. De meeste aanbieders van refurbished toestellen bieden goede garantie op de toestellen die ze leveren. Blijkt er dus toch iets mis te zijn, zoals een beeldscherm die niet meer aan gaat, dan kun je aanspraak maken op je garantie en wordt de iPhone of iPad gerepareerd.

Meestal wordt er tussen de 12, 24 tot maar liefst 36 maanden garantie geleverd door de grote aanbieders. Daarnaast is het vaak mogelijk om extra maanden garantie te kopen. Voor meer informatie over de garantie per aanbieder verwijzen je door naar ons uitgebreide artikel over garantie op refurbished iPhones.

voordelen refurbished

4. Refurbished is veiliger dan tweedehands

Koop je een refurbished toestel bij een betrouwbare aanbieder, dan weet je wat je voor je geld krijgt. Koop je tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats, dan kan er een hoop mis gaan. Het gebeurt nog te vaak dat mensen hun geld kwijtraken, waarna de persoon op Marktplaats plots niet meer bereikbaar is. Of dat het product in het echt er heel anders uitziet dan op de foto. Als het gaat om gaat om flinke bedragen en kwetsbare apparaten, zoals bij het kopen van een gebruikte iPhone? Dan ben je bij refurbished beter af.

5. Je krijgt bedenktijd

Bevalt het apparaat dat je krijgt toch niet? Geen nood, want veel aanbieders geven je een bedenktijd van meestal twee weken. Als je in die tijd toch spijt hebt van je aankoop, kun je deze terugsturen. De kosten voor het terugzenden zijn bij de ene aanbieder gratis, maar bij de ander moet je ze zelf betalen. Iets om in de gaten te houden bij het kiezen van een aanbieder dus.

6. Je draagt een steentje bij aan het milieu

Refurbished iPhones en iPads zijn vaak apparaten waar een onderdeel van stuk is gegaan. Door de aanbieder worden deze toestellen gerepareerd zodat ze weer goed werken. Dat is niet alleen een slimme manier om toestellen die ten dode waren opgeschreven weer tot leven te wekken, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.

De hoeveelheid kapotte smartphones die wordt weggegooid, waarna gebruikers weer een nieuwe kopen, is namelijk erg belastend voor het milieu. Koop je een refurbished iPhone of iPad, dan red je dus een toestel van de schroothoop en breng je geen nieuw apparaat in omloop.

voordelen refurbished

Nadeel: Kwaliteit kan tegenvallen

Uit een refurbished test van de Consumentenbond blijkt dat de kwaliteit van refurbished toestellen nog wel eens kan tegenvallen. Voornamelijk qua accukwaliteit scoren toestellen minder, omdat het merendeel van de aanbieders volgens de organisatie toestellen leveren met een accu van ondermaatse kwaliteit. Er wordt dan door de aanbieder gekozen om deze niet te vervangen. Ook lijken veel toestellen geleverd te worden met niet officiële accessoires.

Op 15 maart 2019 werd het Keurmerk Refurbished gepresenteerd door Techniek Nederland in samenwerking met refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de drie partijen die direct bij het keurmerk aangesloten zijn. Andere partijen kunnen zich sindsdien ook aanmelden. Je leest alles over het keurmerk en wat het betekent in het onderstaande overzicht.

Nadeel: Niet het nieuwste van het nieuwste

Er zijn ook wat nadelen verbonden aan het kopen van refurbished toestellen. Het duurt namelijk even voordat een nieuw toestel refurbished wordt aangeboden. Op dit moment is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de iPhone XS Max refurbished te bestellen. Ben je dus op zoek naar het nieuwste van het nieuwste, dan ben je bij refurbished niet altijd aan het juiste adres.

Ook heb je bij refurbished niet dat het gevoel van een nieuw onaangeraakt Apple-product uitpakken. Het gaat echt om een gebruikt apparaat, dat ook uit elkaar is gehaald, en niet in de originele verpakking wordt geleverd.

Eerlijk vergelijken van refurbished iPhones

In ons eigen refurbished iPhone vergelijker kan je eenvoudig de beste aanbiedingen met elkaar vergelijken op diverse belangrijke criteria, zoals conditie, kleur, uitvoering en op de aanwezigheid van een keurmerk. Daarmee kan je weloverwogen komen tot een goede aanschaf. Indien je nog meer informatie wenst, lees dan onze uitgebreide refurbished apple koopgids met daarin advies en tips over het kopen en vergelijken van refurbished apple apparaten.

→ Vergelijk alle refurbished iPhones  → Lees de refurbished koopgids

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.