De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Chromecast-tip: zo stream je video’s van je Mac met VLC

Wouter Nijsen
12 februari 2018, 12:43
2 min leestijd
Chromecast-tip: zo stream je video’s van je Mac met VLC

De VLC 3.0-update brengt een langverwachte feature: Chromecast-ondersteuning. Op macOS (en binnenkort iOS) is het mogelijk om gedownloade video’s te streamen naar de hdmi-dongle. In dit artikel lees je hoe het werkt en waar je op moet letten.

Lees verder na de advertentie.

VLC Chromecast: zo stream je video’s

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk beschikt videospeler VLC over een optie om video’s te streamen naar de Chromecast. Dat kan op vrijwel alle grote platformen, waaronder macOS en binnenkort iOS. Handig, want hierdoor kun je video’s op je Mac of MacBook direct naar je televisie sturen, wat veel gedoe scheelt. Het werkt snel en simpel, al is het even zoeken waar je de functie vindt. In de stappen hieronder leggen we het uit.

  1. Download en installeer VLC 3.0 via de website van ontwikkelaar VideoLAN;
  2. Heb je de update geïnstalleerd, speel dan een video af die op je computer staat;
  3. Zoals je ziet, gebeurt dit nog gewoon in de videospeler zelf. Je activeert de Chromecast-functie door in de menubalk bovenin op ‘Afspelen’ te tikken, naar ‘Renderer’ te gaan en daar je Chromecast te selecteren;
  4. Heb je dit gedaan, dan wordt de video automatisch op je televisie afgespeeld.
vlc chromecast

Zoals je van VLC gewend bent kun je vrijwel alle bestandsformaten afspelen, ook tijdens het streamen naar de Chromecast. Via je Mac kun je de video pauzeren, terug- of vooruitspoelen en stoppen. Op Android-apparaten zie je automatisch een melding verschijnen waarmee je de video vanaf je telefoon kunt pauzeren, maar op iPhones is deze optie er helaas niet. Gebruikers met een Chromecast Audio kunnen met de VLC Mac-app ook muziek streamen.

Nog niet op iOS

Op iOS-apparaten is de Chromecast-ondersteuning helaas nog niet beschikbaar. Versie 3.0 brengt wel enkele vernieuwingen, zoals Drag & Drop- en Face ID-ondersteuning, maar op het streamen zul je nog even moeten wachten. Volgens de ontwikkelaars van VLC wordt hiervoor in de komende weken een update uitgerold.

Wel is het fijn dat de VLC-app is geoptimaliseerd voor de iPhone X, waardoor je de lelijke zwarte balken aan de onder- en bovenkant niet meer ziet. Via onderstaande link is de nieuwste iOS-versie van VLC alvast te downloaden en installeren.

Download VLC in de App Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu