Deze 7 verborgen Spotify-functies kende je nog niet

18 juni 2018, 13:11
4 min leestijd
Deze 7 verborgen Spotify-functies kende je nog niet

Spotify is met afstand de populairste muziekdienst ter wereld, maar sommige functies zijn voor veel gebruikers onbekend. We zetten enkele minder bekende Spotify-functies op een rij.

Lees verder na de advertentie.

Deze verborgen Spotify-functies kende je nog niet

Spotify sleutelt al jaren aan het design van de app, maar voegt ook wel eens functies toe die goed verstopt zitten. Na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal op de hoogte, en haal je hopelijk nog meer uit de muziekdienst.

1. Maak folders voor je Spotify-afspeellijsten

Enthousiaste Spotify-gebruikers hebben ongetwijfeld tientallen afspeellijsten. Dit kan van het tabblad met afspeellijsten een flinke chaos maken, dus is het slim om deze lijsten zo nu en dan onder te verdelen in folders. Om dit te doen, heb je wel de desktop-app van Spotify nodig. Daarna doorloop je onderstaande stappen:

  1. Open Spotify op je Mac of pc;
  2. Kies Bestand;
  3. Klik op Nieuwe afspeellijstmap;
  4. Geef de lijst een naam.

Vervolgens kun je al je afspeellijsten daarna in de map slepen, zodat je Spotify-app er weer opgeruimd uitziet. Zo hebben wij onze zelfgemaakte lijsten in folders ondergebracht en alleen de Discover Weekly en Release Radar van Spotify zelf uitgelicht.

verborgen spotify functies

2. Scan Spotify-codes om snel lijsten te delen

Sinds kort kun je nummers, afspeellijsten en artiestenpagina’s gemakkelijker delen. Onder de afbeelding van de albumhoes kom je een qr-code tegen met het Spotify-logo ernaast. Deze kun je opvragen door de pagina te openen en op de drie puntjes rechts bovenin te drukken. De persoon waarmee je de lijst wil delen, kan daarna de code inscannen met zijn of haar Spotify-app. In onderstaande tip lees je meer over deze handige deelfunctie.

Lees ook: Zo gebruik je een Spotify-code om muziek te delen met vrienden

3. Houd nummers ingedrukt voor een preview

Of je nu een afspeellijst aan het maken bent, of op zoek bent naar een nummer waarvan je de naam niet meer weet: dit simpele trucje maakt het een stuk gemakkelijker. Van ieder nummer kun je namelijk een korte preview afspelen door de naam kort ingedrukt te houden. Vervolgens hoor je een paar seconden van een lied, zonder dat er een nieuw venster geopend wordt. Dit maakt het makkelijk om in hoog tempo door tientallen nummers te bladeren.

4. Scrubben op je lockscreen

Sinds Apple ontwikkelaars toegang geeft tot het vergrendelscherm van de iPhone, heeft Spotify er ook op een subtiele manier zijn voordeel mee gedaan. Voortaan kun je een nummer vooruit en terugspoelen, zonder je iPhone te ontgrendelen en Spotify te openen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is je iPhone ontwaken en over het balkje slepen waarin je ziet hoe ver het nummer is. Ook handig voor op feestjes, zodat je zonder de iPhone te ontgrendelen toch een nummer kunt doorspoelen.

Verborgen Spotify functies

5. Maak gezamenlijke afspeellijsten (voor een feestje)

De beste muzieklijsten maak je natuurlijk zelf, maar soms ontkom je er niet aan om een lijst met anderen te delen. In zo’n geval is een gezamenlijke afspeellijst een uitkomst. Deze maak je als volgt.

  1. Open een afspeellijst of maak een nieuwe aan;
  2. Tik op de drie bolletjes in de rechter bovenhoek;
  3. Kies ‘Gezamenlijk maken’;
  4. Deel de lijst met de personen die er muziek in mogen zetten.

6. Bewaar je Discover-weekly lijsten langer dan een week

Iedere maandag staat voor Spotify-gebruikers gelijk aan Discover-dag. Iedere maandag schotelt de muziekdienst namelijk de Discover Weekly voor; een afspeellijst die jou nieuwe muziek laat luisteren, afgestemd op jouw smaak. Deze lijsten staan vaak vol met nieuwe interessante muziek, dus is het zonde als deze iedere maandag overschreven wordt met een nieuwe lijst.

Dit kun je gelukkig voorkomen met een beetje hulp van de app IFTTTT. Door daar deze link in te openen, maakt Spotify automatisch iedere week een nieuwe lijst aan waar je oude Discover-nummers in gezet worden.

7. Koppel Shazam aan Spotify

Shazam luister je alleen om nieuwe muziek te ontdekken, dus is het geen gek idee om al deze Shazams direct in je muziek-app onder te brengen. Daarom kun je jouw Shazam-app koppelen aan je Spotify-account, zodat alle nummers die je via de Shazam-app ontdekt meteen worden opgeslagen in de lijst. Zo krijg je na verloop van tijd een mooie verzameling met liedjes die je anders nooit gekend had.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu