De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

10 verborgen iPhone-functies die je nog niet kent (+ video)

Erwin Vogelaar
21 juli 2019, 9:52
4 min leestijd

Heb je voor het eerst een iPhone of gebruik je er al jaren eentje? Deze verborgen iPhone-functies ken je mogelijk nog niet.

Lees verder na de advertentie.

10 verborgen iPhone-functies

Apple staat bekend om zijn intuïtieve interfaces, maar toch spreekt niet alles binnen iOS voor zich. Je iPhone heeft enkele handige verborgen functies waar je waarschijnlijk alleen achter komt als iemand ze je vertelt. Daarom zetten wij tien van deze functies voor je op een rijtje. Wie weet leer je wat nieuws!

1. Gebruik een cursor tijdens het typen

Bij het typen kan het lastig zijn om de cursor exact tussen twee letters te plaatsen om een foutje te verbeteren. Gebruik je het standaard toetsenbord van iOS, dan is dat friemelen nergens voor nodig. Houd de spatie ingedrukt om een aanwijzer tevoorschijn te halen, die je beweegt als een muis door met je duim over het toetsenbord te glijden.

2. Haal het scherm naar beneden om de bovenkant te bereiken

Houd je een iPhone met één hand vast, maar wil je toch iets bovenin het scherm aantikken? Dat is lastig met die grote schermen van de moderne iPhones. Gelukkig haal je makkelijk het beeld naar beneden.

 • Met homeknop: Even twee keer snel achter elkaar tikken (niet drukken) op de homeknop laat het beeld naar beneden zakken.
 • Zonder homeknop: Swipe naar beneden vanaf de grijze navigatieknop onderin het scherm, waardoor je het beeld naar beneden trekt.
10 verborgen iPhone-functies: deze kende je nog niet!

Het kan zijn dat je deze functie eerst moet inschakelen. Daarvoor doorloop je volgende stappen.

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Ga naar ‘Algemeen > Toegankelijkheid’;
 3. Haal onder het kopje ‘interactie’ het schakelaartje over bij ‘Bereikbaarheid’.

3. De verborgen functies van het bedieningspaneel

Swipe je vanaf de onderkant omhoog op een oudere iPhone, of vanuit de rechterbovenhoek naar beneden op een iPhone zonder homeknop, dan verschijnt het bedieningspaneel. Je denkt mogelijk dat deze er bij iedereen hetzelfde uitziet, maar dat is niet waar. Doorloop de volgende stappen om het bedieningspaneel aan te passen:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Kies voor ‘Bedieningspaneel’;
 3. Kies voor ‘Pas regelaars aan’ en plaats extra shortcuts onderin het paneel.

Het bedieningspaneel kan tevens meer dan je denkt. Druk harder op de verschillende onderdelen voor meer opties. Zo kun je bij ‘niet storen’ de modus voor één uurtje inschakelen, kun je met dictafoon direct een opname starten en stel je bij je zaklamp de helderheid in.

verborgen iphone-functies

4. Ga snel naar de bovenkant van een app

Ben je lekker aan het scrollen in Twitter, Instagram of een andere app en wil je snel weer helemaal naar boven? Dan hoef je alleen maar op het balkje bovenin het scherm te tikken. De app schiet vervolgens weer helemaal naar de bovenkant.

5. Bel het laatste nummer opnieuw

In het scherm met de keuzetoetsen om een telefoonnummer te bellen, staat geen knop om het laatst gebelde nummer opnieuw te proberen. Daarvoor kun je naar de Recent-tab gaan, maar dat is niet nodig. Druk op de groene belknop en het laatste nummer wordt direct voor je ingevuld. Druk nog een keer op de belknop om te bellen.

verborgen iphone-functies

6. Verwijder één cijfer in de rekenmachine

Je kent het wel: je typt een getal in de rekenmachine verkeerd, weet niet precies hoe je dat moet fixen en begint maar helemaal opnieuw met je rekensom. Dat is nergens voor nodig! Veeg naar links op het deel van de rekenmachine waar de cijfers komen te staan, en het laatste cijfer dat je hebt ingedrukt verdwijnt.

7. Maak een foto zonder te ontgrendelen

Wil je snel een foto maken? Dan hoef je jouw toestel niet eerst te ontgrendelen. Swipe op het vergrendelscherm naar links om de camera te openen.

8. Maak snel heel veel foto’s

Wil je een foto maken, maar ben je bang dat je niet de perfecte shot hebt? Houd de opnameknop dan ingedrukt om een hele serie foto’s te maken. Deze foto’s worden gebundeld opgeslagen, zodat je later de beste uit kunt zoeken.

verborgen iphone-functies

9. Maak shortcuts voor veelgebruikte woorden en zinnen

Het is nergens voor nodig om veelgebruikte, lange woorden telkens weer opnieuw te typen. Ook hele zinnen die je vaak herhaalt hoef je niet uit te typen. Hiervoor gebruik je de tekstvervanging-functie op je iPhone. Zo kun je automatisch enkele letters laten vervangen voor volledige zinnen.

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Ga naar ‘Algemeen > Toetsenbord > Tekstvervanging’;
 3. Tik op het plusje;
 4. Typ bij ‘Zin’ een woord of zin en bij ‘Trefwoord’ een afkorting.

10. Bekijk desktopversie van websites in Safari

Surf je in Safari, dan word je automatisch naar mobiele versies van websites gestuurd. Soms wil je echter liever de desktopversie, omdat je daar meer mogelijkheden hebt of sneller vindt wat je zoekt. De desktopversie vraag je makkelijk op door de verversknop ingedrukt te houden en vervolgens op ‘Vraag om desktopsite’ te tikken.

Ken je deze toegankelijkheidsfuncties al?

In de Instellingen-app van iOS zijn ook een hoop functies te vinden voor mensen met een beperking. Deze functies kunnen het gebruik van de iPhone enorm vergemakkelijken. iPhoned zet al deze mogelijkheden in verschillende gidsen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu