De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: Met deze toetscombinaties gebruik je macOS nog sneller

Redactie
8 januari 2018, 17:01
2 min leestijd
Tip: Met deze toetscombinaties gebruik je macOS nog sneller

Als je je Mac dagelijks gebruikt, dan kun je veel tijd besparen door sneltoetsen te gebruiken. Hieronder hebben we de handigste toetscombinaties in macOS voor je op een rijtje gezet.

Lees verder na de advertentie.

Gebruik macOS sneller met deze toetscombinaties

Al sinds het begin zijn toetscombinaties een belangrijk onderdeel van macOS. Door je toetsenbord te gebruiken, kun je je Mac een stuk gemakkelijker en sneller bedienen. Je moet natuurlijk wel weten welke knoppen je moet gebruiken. Vooral nieuwe gebruikers zullen nog veel moeten zoeken naar de juiste opties. Hieronder hebben we de twaalf handigste macOS-toetscombinaties voor je op een rijtje gezet.

 1. Apps geforceerd stoppen: Loopt een applicatie vast, gebruik dan Option-Command-Esc om het af te sluiten. Hou de toetscombinatie Command-Shift-Option-Esc drie seconden vast om alleen het programma op de voorgrond te stoppen.
 2. Apps verbergen of stoppen: Apps kun je snel verbergen met Command-H. Of sluit ze helemaal af door Command-Q in te drukken.
 3. App-voorkeuren bekijken: Met Command-komma (,) open je snel de voorkeuren van het programma dat je hebt openstaan, zodat je bepaalde instellingen kunt wijzigen.
 4. Screenshots maken: Met Shift-Command-3 maak je snel een screenshot van het volledige scherm. Gebruik Shift-Command-4 om een specifiek gebied te kiezen voor de schermafbeelding.
 5. Navigeren met het toetsenbord: In Safari of Chrome kun je gemakkelijk naar de vorige of volgende pagina (Command-] of Command-[) gaan met het keyboard. Of gebruik Command in combinatie met de pijltjestoetsen om naar boven en beneden te navigeren.
 6. Spotlight oproepen: Met Command-Spatiebalk roep je Spotlight op en kun je snel bestanden en functies zoeken. Bovendien is de functie te gebruiken voor het maken van berekeningen of om snel iets op te zoeken op het internet.
 7. Snelle weergave: Wil je snel de inhoud van een document bekijken of een voorbeeldweergave van een foto of video krijgen, druk dan op de spatiebalk. Met de pijltjestoetsen kun je door de bestanden ‘scrollen’.
 8. Snel naar een specifieke map: Gebruik in Finder toetscombinaties om snel naar Programma’s (Command-Shift-A), Hulpprogramma’s (Command-Shift-U), Downloads (Command-Shift-L), het bureaublad (Command-Shift-D) of je thuismap (Command-Shift-H) te gaan.
 9. Snel uitloggen: Snel en zonder bevestigen uitloggen van je account doe je met de toetscombinatie Option-Shift-Command-Q.
 10. Snel je Mac afsluiten: Ervaar je problemen met je Mac, dan kan het helpen om alle apps te sluiten en je systeem te herstarten. Gebruik hiervoor Control-Command-Uitwerpknop.
 11. Slaapstand inschakelen: Je brengt je Mac in slaapstand door de toetsencombinatie Option-Command-Uitwerpknop in te drukken.
 12. Opties bij opstarten: Bij het opstarten van je Mac heb je verschillende opties, zoals een veilige modus (Shift) en Opstartbeheer (Option) waarmee je een andere opstartschijf kunt kiezen. Wil je macOS opnieuw installeren of een reservekopie terugzetten, druk dan tijdens het opstarten op Command-R.

Welke sneltoetsen zijn wat jou betreft onmisbaar als je op je Mac werkt? Laat het weten in de comments onder dit artikel!

Lees ook: zo vergrendel je het scherm van je Mac of MacBook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu