Tip: Zo luister je naar muziek via de Apple Watch
Rutger Otto

De nieuwe Apple Watch heeft ingebouwde GPS waarmee sporten zonder iPhone aantrekkelijk wordt. Maar hoe luister je tijdens het hardlopen naar muziek? We leggen het uit.

De Apple Watch Series 2 maakt het mogelijk om je telefoon thuis te laten als je een rondje gaat hardlopen. Dat komt omdat er een GPS-module in zit waarmee je precies kunt bijhouden welke afstand je hebt afgelegd. Het is mogelijk om muziek op de Watch te zetten, zodat je er onderweg naar kunt luisteren. Je hebt dan wel een draadloze koptelefoon of draadloze oordopjes nodig die met bluetooth aan de Apple Watch gekoppeld kunnen worden. Heb je die (nog) niet, bekijk dan eens dit artikel, waarin we de beste op een rijtje zetten.

Bluetooth-koptelefoon koppelen

Je kunt muziek op de Apple Watch alleen afspelen als je een bluetooth koptelefoon gekoppeld hebt, de muziek komt dus niet uit de Watch-speakers. Om een apparaat via bluetooth aan te sluiten, doorloop je de volgende stappen:

 1. Zet het bluetooth-apparaat in koppelingsmodus (bekijk de instructies van het apparaat als je niet weet hoe dat moet);
 2. Ga op de Apple Watch naar ‘Instellingen’ en kies ‘Bluetooth’;
 3. De Apple Watch gaat nu op zoek naar beschikbare apparaten om te koppelen, tik daarna op het gewenste accessoire;
 4. Voer een toegangscode in als daarom wordt gevraagd en dan is het apparaat gekoppeld.

apple watch bluetooth

Afspeellijst maken

De Apple Watch speelt alleen maar muziek af. Audioboeken en podcasts kun je dus niet via de smartwatch beluisteren. Daarnaast moet je muziek offline opgeslagen hebben om het over te kunnen zetten naar de Apple Watch met de Muziek-app. Een abonnement op Apple Music is daarbij handig, maar andere lokale muziek kun je ook overzetten. In onderstaand stappenplan bekijk je hoe je een afspeellijst maakt met nummers of albums die je wilt luisteren, daarna leggen we uit hoe je dit met de Apple Watch synchroniseert.

 1. Ga op de iPhone naar de Muziek-app;
 2. Tik op ‘Bibliotheek > Afspeellijsten > Nieuwe afspeellijst’;
 3. Geef de lijst een naam en ‘Voeg muziek toe’;
 4. Heb je alle nummers erin staan, kies dan rechtsboven voor ‘Gereed’.

muziek op apple watch zetten

Muziek op Apple Watch zetten

Nu je een afspeellijst hebt gemaakt, is het tijd om hem op de Apple Watch te zetten. Daarvoor moet je de nummers gaan synchroniseren. Dat werkt als volgt:

 1. Koppel de Apple Watch aan de oplader en zorg dat hij wordt opgeladen;
 2. Ga op de iPhone naar de Watch-app;
 3. Kies in het tabblad ‘Mijn Watch’ voor ‘Muziek’;
 4. Tik op ‘Gesynchroniseerde muziek’;
 5. Je ziet nu de afspeellijst die je hebt gemaakt, tik erop om te synchroniseren;
 6. De voortgang van het koppelen zie je in deze app, gebruik de Watch pas als het synchroniseren is voltooid.

iOS 10 downloaden

Muziek luisteren op de Apple Watch

Nu alles is gesynchroniseerd kun je muziek luisteren via je smartwatch. Ga daarvoor op de Apple Watch naar de app Muziek. Druk dan stevig op het scherm, kies ‘Bron’ en daarna Apple Watch. Kies vervolgens voor ‘Afspeellijsten’ en luisteren maar. De muziek blijft gewoon aan staan als je door de Watch navigeert of bijvoorbeeld een sport-app opent.

Om muziek te verwijderen van je Apple Watch ga je naar de Watch-app op de iPhone, je kiest voor het tabblad Mijn Watch en daarna voor ‘Muziek > Gesynchroniseerde muziek > Geen’. Doe de smartwatch aan de lader en de muziek wordt gewist.

Lees meer over de Apple Watch

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.