Uit cijfers van incassobureau Lindorff blijkt dat de belschuld van jongeren tussen de 18 en 25 jaar het afgelopen half jaar met tien procent is gestegen. Is ook jouw telefoonrekening te hoog? Wij hebben een aantal tips onder elkaar gezet waardoor je in het vervolg niet meer zult schrikken van een torenhoge rekening.
Lees verder na de advertentie.
1. Sluit een ruime bundel af
De bekendste oorzaak voor een hoge telefoonrekening is dat gebruikers meestal buiten hun bundel bellen, sms’en en internetten. Zorg er dus voor dat je binnen je bundel blijft. Er zijn daarvoor verschillende tips, maar het handigst is om vooraf een abonnement af te sluiten met een ruimere bundel en voldoende tegoed voor jouw belgedrag. Binnen een lopend abonnement bij Vodafone, T-Mobile, KPN en ook andere providers kun je je bundel vrijwel altijd verhogen (danwel verlagen) als je bundel je niet bevalt. Als je helemaal geen risico wil lopen, dan vormt de provider Hollandsnieuwe een mooi alternatief. Zodra je daar boven je bundel komt, kun je niet meer bellen, sms’en en internetten, tenzij je het tegoed zelf aanvult. Ook bieden veel providers onbeperkte bundels aan voor sms’en en bellen.
2. Download de provider apps
Via de applicaties van een aantal providers word je keurig op de hoogte gehouden van je bel, sms en dataverbruik en bekijk je je rekeningenoverzicht en je abonnement. Zo heb je op ieder moment van de dag, waar je ook bent, inzicht in je gemaakte telefoonkosten en of je nog wel in je bundel zit. Vind je belstatus, facturen, beltegoed en meer als je inlogt met je gebruikers en wachtwoord. Elke provider heeft wel een gratis app waarmee je je gedrag in kaart brengt en actie kunt ondernemen.
3. Download de hoge telefoonrekeningen
Ga naar de website van je provider en log in op je persoonlijke klantomgeving. Bij alle providers kun je op persoonlijke pagina’s makkelijk en simpel facturen en rekeningen aanvragen. Zo kun je zien hoe het komt dat je altijd zo’n hoge telefoonrekening hebt. Je kunt bij iedere maand details opvragen om meer gegevens in te zien en daarnaast geven providers je de mogelijkheid om je maandfactuur in pdf-formaat te downloaden en te openen. Zo kun je in het vervolg letten op hoge kosten en zien waardoor ze worden veroorzaakt.
4. Mijd 0900-diensten en smsdiensten
Het bellen naar een 0900-nummer of het smsen naar een bepaalde televisiedienst valt in de meeste gevallen buiten je bundel. Daardoor komen deze kosten bovenop de reguliere kosten van je telefoonabonnement. Vaak is het bellen naar een 0900-nummer met je mobiele telefoon helemaal niet nodig. Als je een dienst slechts kort wilt spreken, kun je beter even de huistelefoon nemen of de informatie die je graag wilt hebben opzoeken op internet. Bovendien zijn de meeste diensten bereikbaar via e-mail. Ook met bepaalde sms-diensten moet je goed opletten; de kosten hiervoor kunnen in de papieren lopen.
5. WhatsApp en Facebook erop los!
Dankzij populaire (gratis!) chatdiensten als WhatsApp en Facebook Messenger ben je altijd verbonden met je vrienden en familie. Je kunt ze binnen seconde een berichtje sturen. Sms’jes en korte telefoontjes worden daardoor steeds meer naar de achtergrond gedrukt. Ook wij raden je zoveel mogelijk aan om gebruik te maken van chatprogramma’s. Waarom een telefoontje van tien á twintig seconden plegen, als je ook via een berichtje een antwoord kunt krijgen? Maak – als je ze download in de App Store – uiteraard wel even gebruik van wifi. Heb je vrijwel altijd de beschikking over wifi, dan zijn Skype en Viber aantrekkelijke services om kostenloos of goedkoop te telefoneren.
6. Ben je niet te stoppen? Gebruik prepaid
Trek je je allemaal toch niets aan van bovenstaande tips, maar wil je wel gewoon een hoge telefoonrekening voorkomen? Dan kun je nog altijd voor prepaid gaan. Prepaid is een belvorm waarbij je belt met een tegoed dat je van te voren zelf hebt betaald. Pas na aankoop van beltegoed kan je bellen. Op die manier kom je nooit voor verrassingen te staan en heb je je verbruik in eigen hand. Nadeel is wel dat je je gebruik nog beter in de gaten moet houden, om te voorkomen dat je telefoontje of internetsessie abrupt worden afgebroken.
Telefoonrekening te hoog? Denk aan deze tips:
- Schakel je voicemail uit
- Bel en internet zo min mogelijk in het buitenland
- Zet voordeelbundels aan en op tijd weer uit
→ Geld besparen op je internetkosten? Lees dan onze andere tipartikel: internet in het buitenland tips.