Het smartphoneverbod voor op de fiets is inmiddels van kracht en dus kan je niet zomaar met je telefoon in de handen op je tweewieler zitten. Lastig als je ergens naartoe wilt navigeren of je telefoon moet bedienen. iPhoned geeft je vier oplossingen!
Lees verder na de advertentie.
Met je telefoon handsfree navigeren op de fiets doe je zo
Sinds 1 juli 2019 mag je geen elektronisch apparaat meer gebruiken terwijl je fietst. Ook geen iPhone dus. Niet altijd fijn, want voor velen is hun telefoon op de fiets ook hun muziekspeler of routekaart. Gelukkig zijn er verschillende manieren om alsnog veilig op je bestemming te komen, zonder de wet te overtreden.
Ook interessant: 7 vragen en antwoorden over het smartphoneverbod op de fiets
1. ‘HĂ© Siri’
Je kunt je iPhone altijd zonder handen bedienen door een spraakopdracht te geven aan Siri. Laat de spraakassistent berichten voorlezen, een route starten of een nummer in Apple Music aan zetten. Toch kan het wat moeilijk zijn om Siri te verstaan in de buitenlucht en vanuit je jas- of broekzak. Om die reden is het aan te raden oordopjes te gebruiken.
Zeker met AirPods is het gemakkelijk om Siri te gebruiken. Met de eerste generatie van deze oordopjes kun je de spraakassistent oproepen door tweemaal op een oortje te tikken, en bij de AirPods (2019) simpelweg met ‘HĂ© Siri’. Ook kun je via oordopjes gemakkelijk gesproken meldingen van je routebeschrijving krijgen.
2. Doe een smartwatch om
Een smartwatch zoals de Apple Watch is ideaal voor op de fiets. Dankzij trillingen weet je wanneer je meldingen binnenkrijgt op je iPhone. Doordat je ook een preview van het bericht krijgt, kun je zo snel checken of het belangrijk is. Fijn is dat een smartwatch niet onder de wet valt omdat het een accessoire is. Deze kun je dus gewoon legaal gebruiken als je op je stalen ros zit.
De trillingen zijn niet alleen handig voor notificaties, maar worden ook gebruikt bij het navigeren. Start voordat je gaat fietsen op je iPhone een route in Kaarten en je krijgt vervolgens instructies via je horloge. Zo voel je een tikje als je ergens af moet slaan en zie je op je pols de eerstvolgende stap van de routebeschrijving staan. Klein nadeel is dat dit momenteel op een Apple Watch enkel met Kaarten kan, Google Maps heeft bijvoorbeeld geen watchOS-ondersteuning.
3. Monteer een smartphonehouder op je stuur
Vind je een smartwatch te duur of om een andere reden geen optie, dan is er nog de smartphonehouder. Het is namelijk wel toegestaan om je telefoon in zo’n houder op je fiets vast te zetten voor bijvoorbeeld navigatie. Ook mag je dan snel een volgend nummer opzetten, maar blijft bijvoorbeeld een appje versturen of bestemming zoeken wel verboden.
Het is dus te vergelijken met dat het ook gedoogd is om een telefoongesprek op te nemen in de auto als je telefoon in een houder geklemd zit. Bovendien is dit een goedkope oplossing om je telefoon alsnog voor navigatie te gebruiken.
Wat telefoonhouders betreft zijn er verschillende varianten. Zo heb je houders waar je je telefoon in klemt, maar ook houders waar je een sticker of zuignap voor op de achterkant van je telefoon(hoesje) plaatst en deze snel en gemakkelijk in en uit een op het stuur bevestigd systeem kan klikken. Om je op weg te helpen hebben we drie verschillende soorten telefoonhouders voor op de fiets op een rijtje gezet.
Budget smartphonehouders
De goedkoopste oplossing als je een telefoonhouders op je fiets wilt zijn de varianten waar je je toestel in klemt. Voor een tientje meer heb je een houder met een hoesje waar je iPhone in gaat of een die op een stuurpen gemonteerd kan worden. Handig is dat al deze houders universeel zijn.
- Universele telefoonhouder voor iPhones tot 6 inch – verkrijgbaar bij bol.com voor 19,04 euro
- Verschillende universele houders van Accezz – verkrijgbaar bij Smartphonehoesjes.nl van 14,95 euro tot 34,95 euro
- Azuri smartphonehouder met opbergruimte voor iPhones tot 5,5 inch – verkrijgbaar bij Coolblue voor 24,95 euro
Simpel te monteren
Sommige houders vereisen een bijpassend hoesje, maar met een variant met zuignap of sticker voor achterop je telefoon ben je zo veilig onderweg.
- SP Connect Telefoonhouder Bundle Bike Universal – verkrijgbaar bij bol.com voor 27 euro
- LifeProof LifeActiv universele telefoonhouder – verkrijgbaar bij bol.com voor 44,54 euro
Stof- en waterdichte houders
Fiets je vaak, dan is het aan te raden om een houder te kiezen die je iPhone door weer en wind beschermt. Zo heb je geen last van een verzopen telefoon na een ritje door de regen.
- Lenv waterdichte fietshouder iPhone X verkrijgbaar bij bol.com voor 24,95 euro
- Lenv waterdichte fietshouder iPhone 7/8, iPhone 7/8 Plus, iPhone 6/6S, iPhone 6 Plus verkrijgbaar bij bol.com voor 29,95 euro
- Interphone iCase houder iPhone X verkrijgbaar bij Coolblue voor 64,99 euro
- Interphone iCase houder iPhone 7 verkrijgbaar bij Coolblue voor 59,95 euro
- Interphone iCase houder iPhone 7 Plus verkrijgbaar bij Coolblue voor 59,95 euro
4. Pak je moment bij stoplichten
Een laatste redmiddel is om simpelweg even te stoppen om de route te bekijken. Kijk bijvoorbeeld bij een stoplicht even vlug welke richting je op moet. In een oogopslag kun je vaak al zien of je voorlopig rechtdoor moet of bij welk kruispunt je af moet slaan.
Het gevaar zit ‘m er echter in dat je geneigd ben je smartphone alsnog onderweg te gebruiken. Als je je smartphone in handen hebt om de route te checken, komt er echter wel meer gevaar voor afleiding bij kijken. Krijg je ondertussen een berichtje binnen Ă©n wordt het stoplicht alweer groen? Het kan dan lastig zijn om de verleiding te weerstaan en met je toestel in je zak verder te fietsen. Wil je de route beter bekijken of reageren op een melding, stap dan gewoon even af.
Check meer handige tips
Wil je op de fiets navigeren zonder data te gebruiken, op fietsvakantie bijvoorbeeld? Check dan wat de beste apps zijn voor offline navigatie. Ook handig is dat je in iOS 13 je aankomsttijd kan delen vanuit Kaarten. Zo kunnen vrienden ‘s avonds checken of je veilig thuiskomt of hoe lang je nog op de fiets zit tot de eindbestemming.