iOS 8 tip: zo laat je een iPhone gemakkelijk tekst voorlezen

Wouter Nijsen
6 oktober 2014, 17:06
2 min leestijd
iOS 8 tip: zo laat je een iPhone gemakkelijk tekst voorlezen

Hoewel het voorheen al mogelijk was om tekst voor te laten lezen door je iPhone, zijn er dankzij iOS 8 nieuwe opties beschikbaar. In dit artikel gaan we in op de basisfuncties van de spraakfunctie en laten we zien hoe je je iPhone gemakkelijk tekst laat voorlezen.

Lees verder na de advertentie.

Spreek selectie uit

tekst voorlezen

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten hoe je je iPhone tekst kan laten voorlezen. Dit gebeurt middels de zogenoemde spraakfunctie. Om deze in te schakelen, moet je naar ‘Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak’ gaan. Schakel vervolgens de ‘Spreek selectie uit’-functie in; hierdoor is het mogelijk om geselecteerde tekst uit te laten spreken.

Wanneer je je iPhone in Safari bijvoorbeeld een artikel wilt laten voorlezen, dan is het zaak om de tekst handmatig te selecteren. Dit doe je door met je vinger op het stuk teksten tikken en deze even vast te houden. Vervolgens kun je middels de blauwe bolletjes je selectie uitbreiden of beperken. Wanneer je het scherm loslaat, zie je de optie ‘Spreek uit’. Tik hierop om je iPhone de geselecteerde tekst voor te laten lezen. Je zult merken dat dit, zeker bij Nederlandstalige websites, op een prettige en rustige manier wordt gedaan.

Spreek scherm uit

tekst voorlezen

Wanneer je niet specifieke gedeeltes, maar gewoon een hele webpagina wilt laten voorlezen, dan is dat ook mogelijk. Je gaat hiervoor opnieuw naar ‘Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak’ en vinkt vervolgens de optie ‘Spreek scherm uit’ aan. Als je daarna een pagina in Safari geopend hebt, veeg je met twee vingers de bovenkant van het scherm naar beneden. Vervolgens komt een kleine player tevoorschijn, die automatisch begint met het voorlezen van de gehele pagina.

Ook handig: met de twee knoppen aan beide uiteindes van de player kun je de spreeksnelheid vertragen of juist versnellen.

Meer spraak-opties

tekst voorlezen

In de instellingen van het spraakmenu is het mogelijk om nog een aantal andere zaken in te stellen. Zo kun je in het tabje ‘Stemmen’ kiezen uit verschillende stemmen, die elk verschillende talen uitspreken. Ook is het mogelijk om een betere spraakkwaliteit op te vragen. Dit doe je door in het Stemmen-menu een pakket met een betere geluidskwaliteit te downloaden. Deze vereisen echter wel ruimte op je iPhone en zijn al gauw ruim 150MB in omvang.

Tot slot kun je de spreeksnelheid vertragen of versnellen, ervoor kiezen om inhoud te markeren terwijl deze wordt uitgesproken of de ‘Spreek invultekst uit’-optie in te schakelen. Hiermee worden automatisch correcties en hoofdletters uitgesproken.

Lees meer iOS 8 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu