De 6 beste tips voor een sterk wachtwoord
Rutger Otto

Privacy is de laatste tijd een belangrijke kwestie bij Apple. Maar hoe goed heb jij je iPhone, Apple ID en apps beveiligd? In dit artikel lees je tips over hoe je een sterk wachtwoord instelt.

Sterk wachtwoord instellen

Apple heeft de laatste tijd heel duidelijk gemaakt dat het privacy van zijn klanten belangrijk vindt. Het bedrijf maakt zijn apparaten zo veilig mogelijk, daarom versleutelt iOS bijvoorbeeld ook je data, zodat anderen er niet zomaar in kunnen rondneuzen.

Maar voor een groot deel bepaal je veiligheid en privacy natuurlijk zelf. Ook op je iPhone maak je van veel diensten gebruik waar Apple niets over te zeggen heeft, zoals Facebook of Twitter. Is jouw wachtwoord wel goed genoeg? Hieronder volgen 6 tips.

sterk wachtwoord

1. Maak ‘m lang

Een kort wachtwoord is gemakkelijk te onthouden, maar een lang wachtwoord is veiliger. Hoe langer je hem maakt, des te moeilijker het voor inbrekers wordt om hem te kraken. Zorg dat je wachtwoord minstens twaalf tekens telt, met minimaal twee cijfers. Maar meer is beter.

2. Gebruik willekeurige tekens

Zorg dat je je wachtwoord nergens opslaat. Dat wil zeggen: maak een password aan dat lastig te raden is. Onthoud daarbij dat je dit soort dingen niet in je wachtwoord moet gebruiken: namen van jezelf of bekenden, telefoonnummers, verjaardagen, plaatsen, bestaande woorden, constant dezelfde letter en simpele toetsenbordpatronen, zoals qwerty. Ook omgedraaide woorden zijn simpel te kraken. Gebruik liever een reeks van willekeurige tekens, afwisselend met letters, nummers en symbolen.

wachtwoordmanager iphone

3. Maak unieke wachtwoorden aan

Het is onverstandig om voor elke dienst hetzelfde wachtwoord in te stellen. De reden is eenvoudig: kent een hacker er één, dan kent hij ze allemaal. Zorg daarom dat je per account een compleet ander wachtwoord hebt. Ben je bang dat je ze vergeet? Lees dan punt vier.

4. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Door al die ingewikkelde wachtwoorden voor elke website en dienst wordt het misschien een hele opgave om ze überhaupt te kunnen onthouden. Gelukkig zijn daar oplossingen voor in de vorm van wachtwoordbeheerders. Voor iOS heb je verschillende apps die jou helpen bij het opslaan en managen van de wachtwoorden, zodat je inlogs altijd bij de hand hebt. Enkele aanraders op dit gebied zijn de apps 1Password en LastPass. Deze managers kun je overigens ook gebruiken om wachtwoorden te genereren. Daarbij kun je instellen hoe lang het wachtwoord moet zijn en uit wat voor tekens hij moet bestaan. Een wachtwoordbeheerder heeft altijd wel één masterpassword nodig. Zorg ook dat die veilig is én dat je hem kunt onthouden.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

lastpass authenticator

5. Verander regelmatig

Wil je het echt serieus aanpakken met de veiligheid van je wachtwoorden, dan laat je het niet bij één keer een sterke beveiliging instellen. Je zou een wachtwoord eens per maand of eens per drie maanden kunnen veranderen, mits je een even sterke gebruikt uiteraard.

Lees ook: 11 tips voor meer privacy en veiligheid op je iPhone

6. Tweestapsverificatie

Een sterk wachtwoord is een uitstekende eerste stap, maar voor een écht goede beveiliging moet je een stap extra zetten. Schakel waar je kan tweestapsverificatie in. Daarmee heb je naast je wachtwoord nóg een code nodig om in te kunnen loggen. Die code wordt naar je telefoon gestuurd en is altijd uniek en eenmalig geldig. Ook Touch ID is een vorm van tweestapsverificatie, waarmee je je vingerafdruk gebruikt in plaats van je ingestelde pincode of wachtwoord. Heb je de kans, gebruik dan ook je vingerafdruk, want die is uniek.

Lees meer over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.