De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

De 6 beste tips voor een sterk wachtwoord voor je online accounts

Lars Paijmans
4 november 2018, 12:36
3 min leestijd
De 6 beste tips voor een sterk wachtwoord voor je online accounts

Privacy is een belangrijke kwestie voor Apple. Maar hoe goed heb jij je iPhone, Apple ID en apps beveiligd? In dit artikel lees je tips over hoe je een sterk wachtwoord instelt.

Lees verder na de advertentie.

Een sterk wachtwoord instellen, zo doe je dat

Apple benadrukt keer op keer dat de privacy van zijn klanten voorop staat. Het bedrijf maakt zijn apparaten zo veilig mogelijk, daarom versleutelt iOS bijvoorbeeld ook je data, zodat anderen er niet zomaar in kunnen rondneuzen.

Maar voor een groot deel bepaal je veiligheid en privacy natuurlijk zelf. Ook op je iPhone maak je van veel diensten gebruik waar Apple niets over te zeggen heeft, zoals Facebook of Twitter. Is jouw wachtwoord wel goed genoeg? Hieronder volgen 6 tips.

Face ID reparatie

1. Maak ‘m lang

Een kort wachtwoord is gemakkelijk te onthouden, maar een lang wachtwoord is veiliger. Hoe langer je hem maakt, des te moeilijker het voor inbrekers wordt om hem te kraken. Zorg dat je wachtwoord minstens twaalf tekens telt, met minimaal twee cijfers. Hierbij geldt: meer is beter. Vergeet ook niet om symbolen toe te voegen om de kwaliteit van je wachtwoord te verbeteren.

2. Gebruik willekeurige tekens

Een wachtwoord verzinnen dat moeilijk te raden is, hoeft niet lastig te zijn. Onthoud wel dat je dit soort dingen niet in je wachtwoord moet gebruiken: namen van jezelf of bekenden, telefoonnummers, verjaardagen, plaatsen, bestaande woorden, constant dezelfde letter en simpele toetsenbordpatronen, zoals ‘qwerty’. Ook omgedraaide woorden zijn simpel te kraken. Gebruik liever een reeks van willekeurige tekens, afwisselend met letters, nummers en symbolen.

Sterk wachtwoord

3. Maak unieke wachtwoorden aan

Het is onverstandig om voor elke dienst hetzelfde wachtwoord in te stellen. De reden is eenvoudig: kent een hacker er één, dan kent hij ze allemaal. Zorg daarom dat je per account een compleet ander wachtwoord hebt. Ben je bang dat je ze vergeet? Lees dan punt vier.

4. Gebruik een wachtwoordbeheerder

Door al die ingewikkelde wachtwoorden voor elke website en dienst wordt het een hele opgave om ze überhaupt te kunnen onthouden. Gelukkig zijn daar oplossingen voor in de vorm van wachtwoordbeheerders. Voor iOS heb je verschillende apps die jou helpen bij het opslaan en managen van de wachtwoorden, zodat je je inloggegevens altijd bij de hand hebt.

Enkele aanraders op dit gebied zijn de apps 1Password en LastPass. Deze managers kun je overigens ook gebruiken om wachtwoorden te genereren. Daarbij kun je instellen hoe lang het wachtwoord moet zijn en uit wat voor tekens hij moet bestaan. Een wachtwoordbeheerder heeft altijd wel één ‘meesterwachtwoord’ nodig. Zorg ook dat die veilig is én dat je hem kunt onthouden.

Lees ook: De beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

Tweestapsverificatie uitgelegd

5. Verander regelmatig

Wil je het echt serieus aanpakken met de veiligheid van je wachtwoorden, dan laat je het niet bij één keer een sterke beveiliging instellen. Je zou een wachtwoord eens per maand of eens per drie maanden kunnen veranderen, mits je een even sterke gebruikt uiteraard. Wachtwoordmanagers hebben ingebouwde functies die voor jou het wachtwoord regelmatig vernieuwen. Zet deze dus altijd aan als de optie er is.

Lees ook: 11 tips voor meer privacy en veiligheid op je iPhone

6. Gebruik tweestapsverificatie

Een sterk wachtwoord is een uitstekende eerste stap, maar voor een écht goede beveiliging moet je een stap extra zetten. Schakel waar je kan tweestapsverificatie in. Daarmee heb je naast je wachtwoord nóg een code nodig om in te kunnen loggen. Die code wordt naar je telefoon gestuurd en is altijd uniek en eenmalig geldig. Ook Touch ID en Face ID zijn een vorm van tweestapsverificatie, waarmee je je vingerafdruk of gezichtsscan gebruikt in plaats van je ingestelde pincode of wachtwoord.

Lees ook: In 4 stappen je Apple ID met tweestapsverificatie beveiligen

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu