Tip: Zo stel je een andere standaard zoekmachine in op iOS
Rutger Otto

Zoek je iets op via de Safari-browser van je iPhone of iPad, dan gebeurt dat standaard via de zoekmachine van Google. Wil je gebruikmaken van een alternatief, dan doe je dat zo.

Standaard zoekmachine op iOS

Google is de standaard zoekmachine voor iOS. Daar betaalt Google jaarlijks grof geld voor aan Apple. Volgens de meest recente cijfers zou Google maar liefst drie miljard aan Apple hebben betaald in 2017, drie keer zoveel als in 2014. Voor Apple is dat een mooie deal, maar ook Google heeft er baat bij. De helft van de opbrengsten van Googles mobiele zoekmachine komen namelijk binnen via iOS.

Zoekmachine veranderen

Misschien gebruik je liever een andere zoekmachine voor zoekopdrachten op iOS of wil je gewoon eens iets anders proberen. Dat kan, want hoewel Google de standaard is, biedt Apple nog drie alternatieven: Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Veranderen van zoekmachine werkt als volgt.

  1. Open de Instellingen-app;
  2. Scrol tot je ‘Safari’ tegenkomt en tik daarop;
  3. Kies ‘Zoekmachine’;
  4. Kies het gewenste alternatief.

ios zoekmachine

DuckDuckGo

Zowel Yahoo en Bing (de zoekmachine van Microsoft) zijn vrij bekend. DuckDuckGo ken je misschien niet. Dit is een zoekmachine die zichzelf onderscheidt door zich de zoekmachine te noemen ‘die je niet volgt’. DuckDuckGo slaat, kort gezegd, geen persoonsgegevens op. Let wel op als je voor een andere zoekmachine kiest, want het zoeken verandert daadwerkelijk van wat je mogelijk van Google gewend bent. Die verandering zal niet voor iedereen prettig zijn.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.