Spotlight in iOS 9: nieuwe functies en instellingen beheren

Redactie
24 september 2015, 20:30
3 min leestijd
Spotlight in iOS 9: nieuwe functies en instellingen beheren

De ingebouwde Spotlight-zoekfunctie is in iOS 9 weer een stukje uitgebreider en functioneler geworden. We laten zien wat je er sinds de update mee kunt en hoe je de functies van Spotlight optimaal benut.

Lees verder na de advertentie.

Zo gebruik je Spotlight in iOS 9

Spotlight is minder nieuw dan je zou denken: de zoekfunctie voor iOS en Mac OS X is al sinds 2005 op de Mac te gebruiken en sinds 2009 (met de komst van iOS 3) op de iPhone. Met iOS 9 is Spotlight functioneler geworden. Waar eerst voornamelijk resultaten op je toestel tevoorschijn kwamen, krijg je nu suggesties uit verschillende bronnen waaronder het web, apps, de App Store en je telefoon te zien. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om euro’s naar dollars om te rekenen en andersom.

Er zijn twee manieren om Spotlight te openen. Schuif je vinger naar beneden over het scherm (niet helemaal van bovenaf) om te zoeken met Spotlight en Siri-appsuggesties te bekijken. Wil je uitgebreider met Spotlight zoeken, dan veeg je op je homescreen net zolang naar links totdat het scherm opent.

Krachtigere zoekfunctie

Het nieuwe Spotlight probeert te voorspellen wat jouw volgende handeling zal zijn. Siri is stukken verbeterd in iOS 9 en werkt daardoor bijvoorbeeld beter samen met Spotlight. Luister je vaak dezelfde playlist rond het middaguur, dan zal deze bij je Siri-suggesties verschijnen. Of misschien lees je iedere avond voor het slapen gaan een boek. Ook dan worden er opties gegeven, die zijn gebaseerd op eerder gelezen boeken. Daarnaast worden enkele voorstellen van veelgebruikte apps of populaire contactpersonen getoond.

Iets wat naast veelgebruikte apps en contacten automatisch in je Spotlight-overzicht verschijnt, is het laatste nieuws. Je kunt vier of acht berichtjes weergeven door ‘Toon minder’ of ‘Toon meer’ te kiezen. Spotlight zal ook hier na een tijdje jouw voorkeuren onthouden en daardoor nieuws aanbieden, waarvan het waarschijnlijk is dat jij dat interessant vindt.

Veel app-ontwikkelaars hebben de functionaliteiten van hun app aangepast, waardoor je nu met Spotlight meer mogelijkheden hebt om binnen de app te zoeken. Zo herkent Spotlight na een tijdje jouw zoekvoorkeuren binnen Instagram, waarna deze weergegeven worden tussen de zoekresultaten.

Spotlight-functies beheren

Hoewel de functionaliteiten van Spotlight heel handig kunnen zijn, is het niet moeilijk voor te stellen dat er bepaalde apps zijn die je liever niet meeneemt in de zoekresultaten. Of dat je helemaal geen behoefte hebt aan suggesties. Het is niet mogelijk Spotlight helemaal uit te schakelen, maar je kunt wel de Siri- en app-suggesties voor Spotlight uitzetten. Ook het weerbericht, de agendaweergave en aandelenkoers hoeven niet getoond te worden. Op dit moment worden alle apps die de Spotlight-functie ondersteunen automatisch toegevoegd aan de zoekmachine.

Zo zet je functies van Spotlight iOS 9 uit

  • Ga naar Instellingen en open ‘Algemeen’;
  • Tik vervolgens op ‘Zoek met Spotlight’;
  • Zet de schakelaar uit van ‘Siri-suggesties’ en de apps waarvan jij niet wilt dat ze doorzocht worden met Spotlight.

Dit zorgt er alleen voor dat de gegevens binnen de app niet meer zichtbaar worden in de Spotlight-resultaten. Het is nog steeds mogelijk om de app zelf te vinden met Spotlight.

Maak jij al gebruik van Spotlight en merk je verschil in de aanbevelingen die het doet op basis van jouw voorkeuren? Laat het ons weten in een reactie. 

Lees meer over iOS 9

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu