De iPhone 15 nu scherp geprijsd!

Tip: 4 handige sneltoetsen naar de Mac-systeemvoorkeuren

Rutger Otto
5 mei 2016, 16:45
2 min leestijd
Tip: 4 handige sneltoetsen naar de Mac-systeemvoorkeuren

Wil je de instellingen van de Mac bekijken of veranderen, dan kun je terecht bij de Systeemvoorkeuren. Er zijn enkele handige sneltoetsen, waarmee je direct bij het juiste onderdeel uitkomt.

Lees verder na de advertentie.

Sneltoetsen naar instellingen

Verander je veel van koptelefoon of monitor, dan zul je misschien wel eens in de knoei zijn gekomen met het geluid van je Mac. Dan moet je naar het Apple-logo linksboven in het menu, kiezen voor ‘Systeemvoorkeuren’ en dan via ‘Geluid’ naar het juiste tabblad om het geluid via het juiste apparaat te laten komen.

Dat klinkt net zo omslachtig als het is en het kan ook veel sneller. Het Systeemvoorkeuren-menu van de Mac bestaat uit zoveel onderdelen, dat het fijn is als je met bepaalde toetsencombinaties in elk geval snel naar de belangrijkste schermen kunt navigeren.

macos

Mac-systeemvoorkeuren openen

En dat kan ook, een paar van de Systeemvoorkeuren kun je direct via het toetsenbord openen. Dat doe je via de F-knoppen. Sommige knoppen hebben al een functie, zoals pauze/play op F8 of geluid harder (F12) of zachter (F11). Maar met een extra toets krijgen navigeer je via dezelfde knoppen naar een onderdeel binnen Systeemvoorkeuren. Hieronder zetten we er vier op een rij.

1. Monitor
Om de instellingen van je beeldscherm te openen, hou je de ⌥-knop ingedrukt en kies je voor F1 of F2. Met die knoppen bepaal je normaal gesproken helderheid van het scherm.

2. Mission Control
Op de nieuwere toetsenborden open je de Mission Control-instellingen door de ⌥-knop te combineren met F3. Op oudere toetsenborden ga je met deze toetsencombinatie naar Exposé en Spaces.

3. Toetsenbord (MacBook)
Met F5 en F6 regel je op de MacBook de verlichting van je toetsenbord. Maar als je ⌥ ingedrukt houdt en dan op F5/F6 drukt, open je de toetsenbord-instellingen. Dit lijkt niet te werken met een aangesloten Apple-toetsenbord.

4. Geluid
Om het geluid aan te passen, gebruik je de ⌥-knop samen met F12. Daarmee open je de instellingen waarmee je bijvoorbeeld de geluidsbalans of het volume regelt.

Lees meer over de Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu