Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Tip: zo kun je snel van gebruiker wisselen op je Mac

Wouter Nijsen
21 december 2017, 15:08
2 min leestijd
Tip: zo kun je snel van gebruiker wisselen op je Mac

Een handige optie op de Mac(Book) laat je simpel en snel tussen ingestelde gebruikers wisselen. In deze tip lees je hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Snelle gebruikersoverschakeling op de Mac

Niet iedereen heeft z’n Mac helemaal voor zichzelf, aangezien velen meerdere gebruikers instellen. Zo kun je – net als op een normale pc – schakelen tussen je eigen instellingen, voorkeuren en bestanden. Het is echter nogal een gedoe om van gebruiker te wisselen. Zo moet je eerst uitloggen, waarna de andere gebruiker op het inlogscherm weer moet inloggen.

In macOS High Sierra (en oudere versies) zit een functie waarmee je sneller tussen gebruikers wisselt. Dat gebeurt via de menubalk, wat veel makkelijker werkt. De functie zit nogal verstopt in het besturingssysteem, maar door onderstaande stappen te volgen, activeer je ‘m.

  1. Open de Systeemvoorkeuren door op de bijhorende app te klikken, of de optie te selecteren in de menubalk (Apple-icoontje > Systeemvoorkeuren);
  2. Kies voor ‘Gebruikers en groepen’;
  3. Klik linksonder in het menu op het hangslot om je wachtwoord in te voeren. Dit moet je doen om instellingen te kunnen wijzigen;
  4. Druk vervolgens op ‘Inlogopties’ en schakel de functie ‘Menu voor snelle gebruikersoverschakeling’ in.
mac gebruikersoverschakeling

Wanneer je snelle gebruikersoverschakeling hebt ingeschakeld, dien je aan te geven wat in de menubalk moet verschijnen. Je hebt de keuze uit ’Symbool’, ‘Accountnaam’ en ‘Volledige naam’. Kies de optie waarmee voor jou de verschillende gebruikers het duidelijkst worden weergegeven. Vervolgens kun je te allen tijde schakelen tussen de verschillende gebruikers op je Mac. Hiervoor verschijnt een nieuwe knop rechts in de menubalk.

Meerdere gebruikers instellen

Gebruik je een Mac met het hele gezin, maar heeft nog niet iedereen een account, dan is het handig om dit alsnog in te stellen. In onderstaande tip lees je precies hoe je dat moet. Elk account wordt beveiligd met een wachtwoord en heeft zijn eigen bestanden. Zo voorkom je dat anderen toegang hebben tot bestanden die alleen voor jou bedoeld zijn.

Zo stel je meerdere gebruikers in op de Mac

Het is ook mogelijk om een gastgebruiker op de Mac aan te maken. Dat is handig wanneer iemand op bezoek is of wanneer je je computer even uitleent. Gastgebruikers kunnen niet de instellingen van je Mac aanpassen, waarbij je zelf kunt bepalen wat zij wel of niet op de computer mogen doen.

→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met handige iPhone-tips en tricks!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu