Als eerste op de hoogte van de nieuwste releases bij KPN

7 tips om je smart home net zo veilig als slim te maken

4 oktober 2018, 17:01
5 min leestijd
7 tips om je smart home net zo veilig als slim te maken

Steeds meer fabrikanten maken slimme producten. Van lampen tot voerbakken en koelkasten: je tovert je huis in een handomdraai om in een smart home. Maar hoe zorg je dat alles goed beveiligd is? iPhoned geeft je zeven tips.

Lees verder na de advertentie.

Zo krijg je jouw smart home veilig

Steeds meer elektronische apparaten hebben inmiddels ook een slimme variant in de winkels liggen. Het is al langer mogelijk om verschillende apparaten via een app op je iPhone te besturen. Heb je een Apple TV thuis staan, dan fungeert deze als de hub voor alle slimme apparaten die op Apples HomeKit-platform draaien. Ook hebben bedrijven als Philips met producten als Hue een eigen alternatief. Deze Hue-app kun je voortaan ook bedienen met Siri Shortcuts-ondersteuning.

Maar net zoals computers en smartphones, hebben ook deze gadgets de nodige beveiliging nodig tegen hackers en veiligheidslekken. Wanneer je slimme producten in huis neemt, zijn er dus een aantal zaken waar je op moet letten.

1. Kijk wat je nodig hebt

Zeker in het geval van slimme lampen, ben je nog niet klaar wanneer je een setje slimme lichtpeertjes aanschaft. Om ze met elkaar samen te laten werken en ze gemakkelijk vanaf je iPhone, hub of Apple TV te bedienen, heb je bijvoorbeeld ook een bridge nodig. Lampen die je in het stopcontact moet steken zijn dan weer makkelijker ‘slim’ te maken door middel van een slimme stekker. In het geval van Philips heb je bijvoorbeeld een Hue Bridge nodig, waar je vervolgens alle slimme Hue-lampen aan kunt koppelen.

Bedenk daarom eerst goed wat je allemaal nodig hebt om het te laten werken zoals jij dat wil. Zo is het uiteindelijke kostenplaatje duidelijk en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

2. Controleer op updates

Niet alle fabrikanten zijn even consistent met hun updatebeleid. Doe vooraf onderzoek naar de fabrikant. Ieder bedrijf heeft van tijd tot tijd last van veiligheidslekken en hacks, maar het is vooral de vraag of deze ook weer snel worden opgelost met beveiligingsupdates.

Om die reden is het wellicht beter om voor een A-merk te gaan. Bedrijven als Philips, Logitech en Nest hebben een reputatie hoog te houden. Ze hebben over het algemeen genoeg (financiële) middelen om sterke productbeveiliging te kunnen verstrekken, en vaak is er ook een garantie- en supportprogramma.

HomePod Tim Cook

Bestel je een goedkoop apparaat van een onbekende Chinese elektronicaboer, dan is de kans op dergelijke zekerheid een stuk kleiner. Er bestaan geen duidelijke regels of keurmerken die de veiligheid van smart home-producten waarborgen. Wanneer je regelmatig updates krijgt, is de kans dat je apparatuur snel verouderd bovendien kleiner. Je privacy is kostbaar, dus is iets meer investeren geen overbodige luxe.

3. Zoek naar eerdere recensies en mogelijke problemen

De markt van internet of things-toepassingen wordt alleen maar groter, wat betekent dat er ook steeds meer keuze is. Om te kunnen vergelijken, is het altijd fijn om te checken hoe de ervaringen van anderen zijn met producten. Zoek recensies en kijk of er veel terugkerende problemen zijn met de elektronica die je wil aanschaffen.

Heb je een iPhone, zoek dan ook uit of de apparaten daar goed mee samenwerken. Staat er bijvoorbeeld een Apple HomeKit-icoontje op de doos, dan weet je zeker dat ze goed te bedienen zijn vanaf al je Apple-apparaten.

4. Verander direct het fabriekswachtwoord van je slimme apparaat

Veel slimme apparaten zijn beveiligd met een standaardwachtwoord. Voor knappe koppen is het niet moeilijk om deze te achterhalen. Zo verkocht Action vorig jaar nog een beveiligingscamera met de standaardcode ‘123’. Deze werd gehackt bij een koper, waarna ze een vreemde stem hoorde en een bewegende camera zag.

Het beste is om tijdens het installeren van een product eerst de beveiligingscode te veranderen. Zo vergeet je het niet en ben je minder vatbaar voor kwaadwillenden. Check vooral ook de beveiligings- en privacyinstellingen van producten waarbij je dat nog niet hebt gedaan. Tenslotte kan iemand ook via de automatische kattenvoerbak digitaal je huis binnendringen. Nog beter is om een wachtwoordmanager een willekeurige code te laten genereren en deze op te slaan.

5. Kijk kritisch naar waar je slimme apparaten plaatst

Omdat slimme apparaten nou eenmaal altijd gehackt kunnen worden, is het aan te raden om kritisch te zijn op waar je ze plaatst. Zo liet consumentenprogramma Radar al eens zien dat het kinderlijk eenvoudig is om bij mensen thuis mee te kijken via IP-camera’s.

Slimme apparaten met camera’s of microfoons erin verwerkt zul je dus extra goed moeten beveiligen. Je wil vast niet dat iemand je kan afluisteren in de slaapkamer, of meekijkt in de babykamer. Vraag jezelf dus af of waar je zulke devices wel of niet plaatst.

6. Beveilig je thuisnetwerk goed

Wanneer kwaadwillenden Ă©Ă©n slim apparaat in je huis hacken, vinden ze al gauw hun weg naar de rest. Zo maken ze gemakkelijk data buit over hoe laat je thuiskomt en weggaat, wachtwoorden en andere persoonsgegevens.

Apple Watch HomeKit

De meeste apparaten zijn alleen te bedienen vanaf het thuisnetwerk of bluetooth. Geef slimme apparatuur daarom slechts gasttoegang op je wifi-netwerk. Hiermee voorkom je dat een digitale indringer ook aan de haal gaat met je iPhone, Mac of andere apparaten die wifi gebruiken.

Om het aanvallers nog moeilijker te maken en je apparaten minder goed vindbaar te maken, schakel je via de instellingen van je router Universal Plug and Play (uPNP) uit. Wanneer dat ingeschakeld is, kan een hacker makkelijker van buitenaf opdrachten uitvoeren op jouw apparaten.

7. Monitor je apparaten

Een fijne oplossing om je smart home te monitoren op errors, updates en andere handige info is de gratis PRTG Network Monitor. Deze geeft je een duidelijk overzicht van al je apparaten en of alles nog werkt zoals het hoort. De monitor werkt met devices van allerlei fabrikanten. Dat scheelt een aantal apps op je telefoon om alles apart te checken.

Maandthema Beveiliging

De gehele maand oktober staan we stil bij het thema Beveiliging. De komende weken gaan we jou helpen om je Apple-apparaten en online accounts beter te beveiligen. Aan de hand van tips en achtergrond leggen we je onder meer stap voor stap uit hoe je bewuster met je data om kan gaan en je gegevens beter beveiligt.

Lees alles over het maandthema Beveiliging

Bron afbeelding: Nest
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu