3 manieren om te voorkomen dat een iPhone je nachtrust verstoort

6 maart 2019, 16:47
3 min leestijd
3 manieren om te voorkomen dat een iPhone je nachtrust verstoort

Je smartphone gebruiken voordat je onder de wol kruipt, kan voor slaapproblemen zorgen. Op deze drie manieren voorkom je een slechte nachtrust door ‘s avonds te lang naar je iPhone te staren.

Lees verder na de advertentie.

Zo voorkom je slaapproblemen door smartphonegebruik

Je zet je wekker, stuurt een laatste appje en opent toch nog even YouTube, Instagram of je favoriete game. Zonder dat je het doorhebt, is het vervolgens een uur later. Voor velen is dit een herkenbare situatie, vlak voor het slapen gaan.

Uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlandse jongeren die ‘s avonds vaak of langdurig een apparaat met blauw licht gebruiken, slechter slapen. Jongeren tussen de dertien en achttien jaar slapen dagelijks zo’n veertig minuten minder door smartphonegebruik in de nachtelijke uurtjes.

Verder zorgt het ervoor dat je vaker wakker wordt. Maar ook voor anderen geldt dat je telefoon voor bedtijd niet veel positiefs doet. Een structureel slechte nachtrust kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Op deze drie manieren stel je je iPhone zo in dat je moeiteloos naar dromenland reist.

1. Night Shift

Het blauwe licht dat onder meer de schermen van iPhones, iPads en Macs uitstralen, is één van de dingen die je telefoon ‘s avonds of ‘s nachts schadelijk maken. In combinatie met een donkere omgeving en de tijd schopt dit blauwe licht je biologische klok namelijk in de war. Dit geeft vervolgens slaapproblemen.

Dit voorkom je gemakkelijk door Night Shift. Sinds iOS 9 kun je deze functie gebruiken om het blauwe licht flink te verminderen, doordat je scherm een oranje gloed krijgt. In het menu ‘Beeldscherm en helderheid’ in Instellingen kun je de modus activeren, en instellen dat Night Shift op vaste tijden aan staat.

De functie snel activeren doe je via het Bedieningspaneel. Druk hiervoor met 3D Touch stevig op de balk om je schermhelderheid aan te passen, en tik op het icoontje ‘Night Shift’.

2. Niet Storen-modus

De Niet Storen-modus op je iPhone is de ideale manier om de verleiding van binnenkomende meldingen weg te nemen. Sinds iOS 12 is Niet Storen ook te combineren met de Bedtijdmodus, wat het nog makkelijk maakt om notificaties tegen te houden terwijl je slaapt.

Zodra je hebt ingesteld tussen welke tijden de modus geactiveerd moet zijn, schakelt je iPhone de Niet Storen-modus automatisch in of uit. Als je dit instelt, wordt namelijk ook je scherm een stuk donkerder en kun je Niet Storen afstemmen op de Bedtijd-wekker in de Klok-app.

3. Apps blokkeren met Schermtijd

Kan je echt niet stoppen met YouTube-video’s bingewatchen of Fortnite spelen terwijl je al onder de dekens bent gekropen? Dan biedt Schermtijd nog een oplossing. Naast dat deze app je inzicht geeft in je iPhone-gebruik, kun je ook ‘Apparaatvrije tijd’ inschakelen.

Dit schakel je gemakkelijk in via de instellingen, door net zoals bij Niet Storen een tijdslot aan te geven. Vervolgens worden alle apps geblokkeerd in die tijd, en kun je ze simpelweg niet openen. Via de ‘Altijd toegestaan’-optie kun je aangeven welke apps je alsnog kan openen. Maar wil je echt een telefoonvrije nachtrust, dan voelt dat een beetje als valsspelen.

Check meer handige tips voor je iPhone

Bron: RIVM
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu