Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Zo herken je kwaadaardige Siri Shortcuts, en dit kun je ertegen doen

Michel van 't Klaphek
31 januari 2019, 16:58
2 min leestijd
Zo herken je kwaadaardige Siri Shortcuts, en dit kun je ertegen doen

Pas op met het downloaden van Siri Shortcuts. Zonder dat je het doorhebt kunnen deze namelijk aan de haal gaan met je persoonlijke gegevens. iPhoned legt uit hoe je deze snelkoppelingen herkent, en wat je ertegen kunt doen.

Lees verder na de advertentie.

Onveilige Siri Shortcuts herkennen

Siri Shortcuts maken je leven makkelijker, maar je moet wel uitkijken bij het downloaden van snelkoppelingen. Het blijkt namelijk kinderlijk eenvoudig voor een ontwikkelaar om er met jouw persoonlijke gegevens vandoor te gaan.

Dat zegt de maker van Codea, een app waarmee je kunt programmeren. Hij werd door een oplettende Twitter-gebruiker gewezen op een snelkoppeling die claimt je iPhone sneller te maken, maar in werkelijkheid je contacten, adressen en bestanden doorstuurt.

Aangezien Siri Shortcuts pas sinds iOS 12 bestaat moeten veel mensen nog aan de functie wennen. Daar schuilt volgens de ontwikkelaar dan ook het gevaar in. ‘Je kunt van een doorsnee gebruiker niet verwachten dat hij snapt waarmee hij akkoord gaat bij downloaden.’

Lees ook: Siri Shortcuts in iOS 12: zo maak je Siri slimmer en nuttiger voor jou

Dit kun je ertegen doen

Hij heeft de informatie gedeeld met Apple, maar het bedrijf heeft nog niet gereageerd. Tot die tijd is het belangrijk om je gezond verstand te gebruiken voordat je een Siri Shortcut downloadt. Controleer bijvoorbeeld vooraf of de ontwikkelaar een goede reputatie heeft.

Op de website van Sharecuts kun je bijvoorbeeld zien wie de snelkoppeling heeft gemaakt, en deze naam op Google intikken. Ook kun je de ontwikkelaar op Twitter proberen te checken.

Na het downloaden is het belangrijk om te kijken wat de Shortcut precies doet. Tik hiervoor op ‘Toon taken’ en controleer elke taak. Is het allemaal in orde? Druk dan pas op ‘Haal opdracht op’.

Wederom is het hierbij belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Als een snelkoppeling zegt automatisch wallpapers binnen te halen, is niet nodig om je contactenlijst in te zien.

Over Siri Shortcuts

Siri Shortcuts automatiseert bepaalde apps en handelingen en werkt samen met de Opdrachten-app. De functie werd toegevoegd in iOS 12 en is daarom nog niet bekend bij het grote publiek. Wil je er zelf mee aan de slag? Check dan onze Siri Shortcuts voorbeelden voor inspiratie, of bekijk onderstaande video om te beginnen:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu